Verdens dyr forsvinner
Det finnes et helt fantastisk mangfold av liv på jorda; alt fra små insekter i alle farger og fasonger til hvaler på flere hundre tonn. Dessverre er det mange av disse artene som er truet og står i fare for å forsvinne.
Engasjement for dyr
Dyreparken ønsker å øke kunnskapen og interessen for dyr og naturen. Dette gjøres blant annet ved undervisning og formidling.
Formidling
Vår rolle som dyrepark er viktigere enn noen gang, og arbeidet vårt gir resultater i ulike former og størrelser. Vi ser at positivt engasjement for dyr øker når besøkende får oppleve og lære om dyrene på nært hold. Våre dyrepassere engasjerer publikum gjennom dyrepresentasjoner, i samtaler med barn og voksne, gjennom digitale medier eller TV-serien Dyrepasserne.
Undervisning
Dyreparken har sin helt egen undervisning for å øke kunnskapen og interessen for dyr og naturen. Nærkontakten som elevene får med dyr under et undervisningsopplegg i Dyreparken er læremessig svært verdifull.
Lær mer om Bevaring av dyr
Dyr i bevaringsprogram
Målet med bevaringsprogrammer i dyreparker er å ha en sunn bestand som en reserve for fremtiden. Dersom det er nødvendig for artens overlevelse kan dyr fra dyreparker settes ut i naturen. Her er en oversikt over de fleste dyreartene i Dyreparken som er med i internasjonale bevaringsprogrammer.
Borneoorangutang
Orangutanger er menneskeaper som lever i regnskogen sørsøst i Asia. Det finnes tre orangutang arter; borneo-, sumatra- og tapanuliorangutang. Alle tre artene er utrydningstruet.
Sumatraorangutang
Sumatraorangutang er blant verdens mest utrydningstruede dyr.
Javalangur
Javalangur er en ape med lang hale som kan lever i Indonesia. De kan ha svart eller oransje pels, og spiser for det meste blader.
Amurtiger
Amurtiger er verdens største kattedyr. Tigeren kan hoppe både høyt og langt, har en rå styrke, og er en av få katter som er glad i vann.
Lavlandstapir
Tapiren har et utseende som er veldig annerledes enn andre dyr. Det er vanskelig å si hva tapiren likner på, men tapiren er faktisk nært beslektet med hesten.
Stråleskilpadde
Stråleskilpadder lever på Madagaskar og er blant de eldste av reptilene, hele 200 millioner år gamle.
Ekornape
Ekornapene lever i Sør-Amerika og er sosiale dyr som lever i flokk. De holder seg for det meste oppe i trærne.
Påfuglfasan
Påfuglfasaner liker tett vegetasjon i gamle skoger, og det er derfor vanlig at flere påfuglfasaner lever tettere sammen i gamle skoger med høye trær.
Løvetamarin
Løvetamarin er en liten ape fra regnskogen i Brasil. Navnet har den fått fra sin spesielle løvemanke rundt hodet.
Ringhalelemur
Ringhalelemurer kommer fra Madagaskar, en stor øy utenfor Afrika. Navnet har arten fått fra den stripete halen med svarte og hvite ringer.
Edderkoppape
Edderkoppapen har fått det spesielle navnet sitt fordi den minner om en edderkopp der den svinger seg i trærne. Den har lange, tynne bein og armer, og en tynn, lang hale som den også kan gripe med.
Sjimpanse
I en sjimpanseflokk er det alltid en hann som er leder, og i Dyreparken er dette Julius. Sjimpansene lærer skikker og ferdigheter av hverandre. De kan også lage og bruke ulike redskaper.
Sjiraff
Sjiraffen er verdens høyeste dyr. Den kan bli nesten seks meter høy og veie opptil 1,9 tonn.
Ulv
Ulv er et av de store rovdyrene vi har i Norge. Ulvene lever i flokk og har god utholdenhet når de jakter. I Skandinavia spiser ulven mest elg.
Jerv
Jerver er veldig flinke til å klatre i trær og veldig sterke. De kan dra med seg byttedyr som veier tre ganger mer enn dem selv.
Gaupe
Gaupa er et rovdyr og det eneste kattedyret som lever vilt i Skandinavia. Gaupa er lett gjenkjennelig ved de svarte øreduskene og den korte halen med svart tupp.
Europeisk oter
Oteren er en kjempegod svømmer, og kan dykke i opp til fem minutter og svømme 400 m under vann uten å puste.
Løve
Det majestetiske kattedyret hviler i opptil 21 timer hver dag, men når løvene først våkner og jakter sammen, kan de ta ned store byttedyr.
Gepard
Geparden er verdens raskeste pattedyr på land og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t.
Rødpanda
Rødpanda er et lite, bambusspisende rovdyr som holder til oppe i trærne i Himalaya. Den er ikke i familie med den sorte og hvite kjempepandaen. Begge artene kalles panda fordi de spiser så mye bambus.
Gulkinngibbon
Gulkinngibbon har fått navnet fra hannens gule kinn. Hannen er svart med gule kinn, mens hunnen er blond og lys i pelsen med et svart område på hodet.
Damfrosk
Sammen med Statsforvalteren i Agder, Universitetet i Agder (UiA) og Miljødirektoratet jobber Dyreparken for å bevare damfrosken som er Norges mest utrydningstruede dyreart. Det gjøres flere tiltak for å redde arten i Norge, blant annet avl av damfrosk i Dyreparken. Voksne frosker tas inn i avlsstasjonen i Parken hvor de formerer seg under kontrollerte forhold, for så å bli satt ut i naturen igjen. Ungene settes ut som rumpetroll eller småfrosk i dammene for å øke bestanden.
Samarbeid og medlemskap
WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond er en global miljøorganisasjon som arbeider for at mennesker skal leve i harmoni med naturen, og for at ingen flere dyrearter skal dø ut. Vi samarbeider om å sette fokus på dyr som er truet av klimaendringer, for eksempel gepard og rødpanda.
Regnskogfondet
Regnskogfondet er en norsk organisasjon som ble stiftet i 1989. De jobber for å redde regnskogen, og er blant de beste i verden på akkurat det. Regnskogfondet jobber blant annet med å bevare regnskogen på Borneo og Sumatra, som er områdene orangutangene lever i.
EAZA og WAZA
Dyreparken er medlem av internasjonale dyreparkforeninger som driver bevaringsprogrammer på mange forskjellige dyrearter. Vårt store fokus på bevaring av dyr gjør oss engasjert for miljøvern og bærekraftig utvikling.
Dette kan du gjøre for å bidra
Man kan føle seg litt hjelpeløs og liten når man tenker på de store globale problemene med miljø og bevaring av dyr. Men det finnes faktisk mange ting enkeltmennesker kan gjøre som hjelper mer enn du tror, både her hjemme og på ferie.
Lær mer om dyr og natur
Plukke og resirkulere søppel
Meld deg inn i en naturvernorganisasjon
Tips og oppfordringer når du er på ferie
Si nei takk til å holde eller klappe eksotiske dyr som aper eller tigere når du er på ferie (disse dyrene er ofte hentet direkte fra naturen og lever under svært dårlige forhold).