






Dyreparken har et langsiktig samarbeid om et bevaringsprogram i Afrika. Mara Naboisho Conservancy er et stort område i Masai Mara i Kenya. Prosjektet har som formål å bevare et mangfoldig dyreliv, samt støtte lokalbefolkningen ved å gi inntektsmuligheter gjennom turisme og forvaltning av store landområder. I samarbeid med ansatte, gjester og leverandører har Dyreparken støttet prosjektet over flere år.
Hva
Dyreparkens hjerteprosjekt heter Mara Naboisho som er navnet på et savanneområde i Kenya, Afrika. Helt siden 2010 har Dyreparken hatt et nært samarbeid med den norske ideelle organisasjonen Basecamp Explorer Foundation som driver hjerteprosjektet i Kenya. Her har vi stort fokus på bærekraftig utvikling for bevaring av et unikt dyreliv gjennom samarbeid med lokal maasaibefolkning.
Stedet er et av verdens mest dyrerike områder på nesten 200.000 mål. Cirka 40 prosent av de gjenværende store pattedyrene er avhengig av dette begrensede området (Mara- Serengeti økosystemet) som utgjør bare 0,1 prosent av Afrikas landmasse.
Det er her de store og årlige dyrevandringene finner sted. «The Great Migration» er en verdenskjent dyrevandring hvor nesten 2 millioner av gnu og hundre tusener av sebra og gazeller forflytter seg og krysser Mara elven i store flokker. Vandringen skjer årlig fra gjerne sent juni til oktober mellom Serengeti i Tanzania og Masai Mara i Kenya.
Hvorfor
Dyrevandringen har foregått i tusenvis av år, og uten denne kan formering og tilgang til mat og vann forsvinne for dyrene. Dette unike dyrelivet kan stå i fare for å forsvinne for alltid. Vandringen er derfor livsviktig for dyrene, økosystemet og befolkningen.
Befolkningsvekst, klimaendringer og krypskyting gjør økosystemene ekstra sårbare. Dyrelivet står i fare, og med det vil Kenya og verden ikke bare tape et av de mest unike naturområdene i verden, men også arbeidsplasser, inntekter og en unik kultur står i fare for å forsvinne. De negative synergieffektene kan være katastrofale både for dyr, mennesker og miljøet.
Hvordan
Ved å støtte Mara Naboisho er vi med å bidra til at over 600 grunneiere ikke selger sine «jordlapper» eller tomter til luksushotell, boliger eller annet formål. Derimot leier Basecamp Explorer grunnen mot en fast sum, og sikrer at alle de ville dyrene fortsatt kan ferdes naturlig. Uten slike avtaler kan «The Great Migration» stå i fare for å bli stengt, som igjen kan påvirke hele økosystemet.
-Det som gjør dette prosjektet spesielt er at det ikke finnes noen overstyrende enhet, og det skjer i et reelt partnerskap med lokalbefolkningen. Vår avtale med jordeierne sikrer dem inntekter. Vi leier jorden i 25 år, og garanterer hver enkelt jordeier inntekter i hele perioden. Jordeierne får pengene direkte på hver sin konto, sier Svein Wilhelmsen, grunnlegger av Basecamp-konseptet. Leieinntekten påvirker direkte eller indirekte over 10 000 mennesker i området.
Prosjektet er også avhengig av midler fra turister som besøker området. For hver gjest som besøker Basecamp Explorer går ca. 25% av inntekten direkte til bevaring, gir lønn for 40 rangers som beskytter dyrelivet fra krypskyting og dekker leieavgifter til over 600 maasaifamilier.
Prosjektet gir flere andre muligheter og positive ringvirkninger. Det plantes trær i området for å veie opp karbonutslippet for alle gjester hos Basecamp Explorer, og til nå er det plantet over 178 000 trær.
Håndlagede smykker og tilbehør er et tradisjonelt maasai-håndverk. Prosjektet har gitt flere enn 150 kvinner jobb i dette unike arbeidet, og gir dem muligheten til å forsørge seg selv og sine familier ved å selge Fair Trade produkter til turistene. Arbeidet deres kommer indirekte til gode for over 1 000 mennesker i området. Disse håndlagede produktene kan også fås kjøpt inne i Dyreparken.
Over 300 maasaier er utdannet på egen guideskole og over 100 jenter har mottatt skolestipend. Den lokale helsestasjonen har fått tilgang til rent vann, nye bygninger og muligheten for å informere aktivt om HIV/AIDS til befolkningen.
Korona – ny kritisk og truende utfordring
På grunn av koronaviruset har turismen stoppet helt opp, og det kommer naturligvis ikke inn midler fra besøkende gjester. Situasjonen er nå svært kritisk for å bevare vandringsområdet for dyrene, beskytte dyrelivet mot krypskyttere og andre ødeleggelser av dette svært verdifulle savanneområdet.
Hva gjør Dyreparken?
De siste årene har Dyreparken samlet inn over 1 millioner kroner årlig til Mara Naboisho. Dette gjøres gjennom ulike tiltak som blant annet basarer, flaskepant, innsamlingsbøsser, salg av poser og fotografier og donasjoner fra gjester, ansatte og samarbeidspartnere.
-Samfunnsutvikling, turisme og dyrevern går hånd i hånd, sier Adm. dir. Per Arnstein Aamot, og han mener at hjerteprosjektet passer svært godt sammen med Parkens strategi og arbeidet som drives i Dyreparken.
-Vi i Dyreparken har en langsiktig horisont på dette samarbeidet, og gleder oss til fortsettelsen, avslutter Aamot.
Hva kan du gjøre?
Dersom du ønsker å bidra til Mara Naboisho, kan du gjøre dette ved å donere ønsket beløp til vipps nummer 107134. Beløpet går uavkortet til dette hjerteprosjektet.
Når du besøker Dyreparken kan du også bidra ved å kjøpe bæreposer, pante flasker i flaskedunkene våre, donere bidrag ved kjøp i vår app eller kjøpe håndlagede produkter i restauranten SOKO i Afrikaområdet inne i Dyreparken.
Ønsker du å reise som turist til Mara Naboisho, Basecamp Explorer, kan du ta kontakt med dem for tilbud: FÅ TILBUD HER
Fakta om Mara Naboisho
- Dyreparkens hjerteprosjekt
- Samler inn i gjennomsnitt 1 millioner kroner årlig
- Hovedmålet er å bevare naturen og dyreriket i Mara Naboisho, Kenya, ikke minst den kjente «The Great Migration». Uten støtte til innbyggerne kan denne nødvendige dyrevandringen stå i fare for å stoppe opp
- Økonomisk støtte er livsviktig for dyrene, økosystemet og befolkningen
- Vær med å bidra: Gi et ønsket beløp via Vipps nr. 107134