Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Ringhalelemur
Jungelen

Ringhalelemur

Ringhalelemurer kommer fra Madagaskar, en stor øy utenfor Afrika. Navnet har arten fått fra den stripete halen med svarte og hvite ringer.
Ringhalelemurer

Lemurøya Madagaskar

Lemurer finnes bare på øya Madagaskar. Det finnes hele 107 forskjellige lemurarter, i alle farger og størrelser, fra små muslemurer som er på størrelse med dvergsilkeaper til store indri som er på størrelse med en edderkoppaper. 

Rinhalelemurenes stripete hale med svarte og hvite ringer er lenger enn kroppen, og fungerer som en balansestang når lemurene hopper. De holder til i skogsområder og oppholder seg mye i trærne. Ringhalelemurene tilbringer også en del tid på bakken, noe som er uvanlig blant lemurartene. Siden lemurene klatrer mye i trær har de hender og føtter som er gode å gripe med. De har lange, tynne fingre med flate, menneskeliknende negler.

Ringhalelemurene er aktive om dagen, dette er også ulikt mange av de andre lemurartene som er aktive om natten. Natten tilbringer ringhalelemurene i utvalgte sovetrær.

 

Ringhalelemur med barn

Rangordning i flokken

Ringhalelemurene er sosiale dyr som lever i flokker på 5-25 dyr. Det er spesielle rangordninger innen flokken for både hanner og hunner. Hunnene dominerer, og det er de som får spise og drikke først hvis det er lite mat. Hver flokk har en eller noen få sentrale, voksne hanner med høy rang, som sammen med hunnene leder flokken. Unge hanner og nye hanner har ofte lavere rang.

Gjensidig pelsstell er viktig i en lemurflokk, og de sitter ofte og steller på hverandre. Lemurene har en kloliknende negl på andre tå på bakføttene som brukes til å stelle pelsen (pusseklo). Pelsen stelles i tillegg med tannkammen. Fortennene i underkjeven sitter tett sammen og vokser litt fremover.

Ringhalelemur med barn

Sterkt truet

Ringhalelemure er klassifisert som sterkt truet på IUCNs rødliste.

Studier viser at så mye som 95 % av ringhalelemurene er forsvunnet siden år 2000.

Hovedtruslene er ødeleggelse av lemurens leveområder, tørke og at lemurene jaktes og fanges som kjæledyr. Siden lemurene bare lever på Madagaskar gjør det at de er ekstra sårbare når skogene her hogges ned. I tillegg er klimaendringer en trussel i form av høyere temperaturer, tørke og ekstremvær.

 

Viktige for planter og miljøet

Ringhalelemurene er viktige for hele miljøet på øya Madagaskar. Lemuren spiser frø, og når lemuren gjør fra seg, får frøene mulighet til å sette rot og å spire. Forsvinner ringhalelemurene, forsvinner også viktige planter.

 

Les mer på IUCN Red List

Visste du at ...

Lemur betyr spøkelse på latin. Lemurene har fått navnet fordi de har lysende øyne i mørket så folk trodde de var spøkelser/forfedre som gikk igjen.

Lemurene elsker å sole seg. Når solen skinner sitter de oppreist med armer og bein spredt, hendene på knærne, og magen vendt mot sola.

Lukt er veldig viktig i kommunikasjon mellom lemurene. De har i tillegg mange ulike lyder for å varsle om farer, markere området sitt for andre flokker og for å kommunisere i flokken.

Lær mer

Art Lemur catta
Engelsk Ring-tailed lemur
Utbredelse Madagaskar
Leveområde Skog og steinete buskterreng
Vekt 2,3 – 3,5 kg
Halelengde  Ca 55-60 cm
Levealder 15-20 år
Drektighetstid 4,5 måneder
Antall unger 1 (kan få tvillinger)
Føde Frukt, blomster, blader, bark, gress og urter
Status Sterkt truet (IUCN Red List)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Lemurfamilien Lemuridae
Slekt Lemurer Lemur
Art Ringhalelemur Lemur catta

Lukt er veldig viktig i kommunikasjon mellom lemurene. De har spiss snute og våte neser som gjør dem gode til å lukte. Under armene har lemurene duftkjertler. Hannene har også duftkjertler på håndleddene. Stoffet som skilles ut benyttes til å markere deres område (revir). Hanner gnir kjertlene mot greiner for å sette av lukt. I tillegg markeres området med urin. Man kan også se lemurene stå på hendene med rumpa opp og gni den mot trær for å markere.

Lemurer får en eller to unger. Den første tiden klamrer ungen seg fast til morens mage. Etterhvert sitter den på ryggen hennes. De små lemurene drikker melk i noen måneder før de får smake på maten de voksne lemurene spiser. Selv om lemurungene først og fremst blir passet på at moren sin, hjelper de andre lemurene i flokken også til. Hannene hjelper ikke til med ungestellet, men passer godt på at gruppa er trygg mot farer som for eksempel rovfugler og fossa. De ungene som er hunner blir i flokken, mens hannene forlater gruppen når de er tre til fem år gamle

Når en lemurunge fødes, er øynene blå – ikke gulgrønne som hos voksne lemurer.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.