Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Edderkoppape
Jungelen

Edderkoppape

Edderkoppapen har fått det spesielle navnet sitt fordi den minner om en edderkopp der den svinger seg i trærne. Den har lange, tynne bein og armer, og en tynn, lang hale som den også kan gripe med.

Lever i flokk

Edderkoppapene kommer fra Sør-Amerika. De lever sammen i grupper på rundt 30 dyr i toppen av trærne. Denne store gruppen er igjen delt opp i mindre grupper på tre-fire aper, for når man skal lete etter mat er det en fordel å være i mindre grupper. Edderkoppapene spiser for det meste frukt, men kan også spise litt frø, blader, blomster, bark, honning, egg og insekter. Ulempen med å dele seg i små grupper er at risikoen for å bli tatt av rovdyr er større når man er alene, men edderkoppapene er såpass store at de ikke har så mange fiender.

Hanner holder ofte sammen i grupper, og beveger seg over mye større avstander enn hunnene. Derfor kan hannene møte grupper med edderkoppaper fra andre flokker. Hunnene holder sammen i mindre grupper sammen med barna eller er alene

Ekstra arm

Edderkoppapen bruker halen som en ekstra arm eller bein. Tuppen av halen er naken og minner om en fingerspiss. Halen brukes til å plukke opp ting med, kaste ting, svinge seg med, og henge i. Den brukes også som en slags sikkerhetsline når apen slenger seg i trærne.

Utrydningstruet

Edderkoppapen er i dag klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste.

Jakt av folk i lokale landsbyer for mat og ødeleggelse av leveområdene er edderkoppapens hovedtrusler.

Les mer på IUCN Red List

 

Den europeiske dyreparkforeningen EAZA har et bevaringsprogram på edderkoppaper. Dyreparken deltar i dette programmet og har tatt imot hanner fra forskjellige dyreparker. Disse hannene kan senere sendes til andre dyreparker med hunner for å avle. Siden edderkoppaper er utrydningstruet er det viktig at vi tar vare på disse hannene som en genbank.

Visste du at ...

Edderkoppapene har bare fire fingre på hendene, de har ingen tommel. Hendene og fingrene er lange og smale og brukes som en krok.

Når grupper med edderkoppaper møtes klemmer de hverandre for å senke spenningen i kroppen og unngå konflikter.

Edderkoppapen bruker halen som en ekstra arm eller bein. Tuppen av halen er naken og minner om en fingerspiss.

Lær mer

Underart Ateles fusciceps rufiventris
Engelsk Colombian Black Spider Monkey
Utbredelse Colombia og Panama
Leveområde Skog
Føde Frukt, frø, blader, blomster, bark, honning, egg og insekter
Vekt 6-8 kg
Levealder Opptil 25 år
Halelengde 50-89 cm
Drektighetstid 7,5 måneder (200-232 dager)
Antall unger 1
Status Sårbar (IUCN rødliste)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Atelidae
Slekt Ateles
Art Edderkoppape Ateles fusciceps
Underart Colombiansk edderkoppape Ateles fusciceps rufiventris

Når grupper med edderkoppaper møtes klemmer de hverandre for å senke spenningen i kroppen og unngå konflikter. Klemmingen foregår ved at de legger hodene i armhulene på hverandre og holder rundt hverandre. Apene blottlegger da et ømt punkt, noe som blir gjort for å sette den andre på prøve.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.