Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Gaupe
Nordisk Villmark

Gaupe

Gaupa er et rovdyr og det eneste kattedyret som lever vilt i Skandinavia.

En gaupe ser ut som en stor katt med veldig lange bein. Når den er voksen, veier den mellom 16 og 25 kilo. Gaupas favorittmat er rådyr. Men gauper spiser også mus, hare, geiter, sauer, fugl og smågnagere.

Den europeiske gaupa er gulgrå til rødbrun med mange ulike pelsmønstre. Den kan være mest stripet, mest flekket eller uten mønster. På ørene har den svarte hårdusker og halen er kort med en svart tupp. Den har mye større og kraftigere poter enn en katt.

Det er sjelden mennesker treffer gauper ute i naturen, de er nemlig svært sky. Gaupa trives best i skog, og hiet ligger oftest i fjellkløfter og i storsteinet ur, alltid godt skjult. Gaupa markerer reviret sitt med luktmarkeringer og kloremerker i barken på trærne. Den lever alene, og hunnen og hannen treffer hverandre bare en kort periode under paring. Gaupa er aktiv om natten. Dagen tilbringer den i ro.

Gaupa har et lite hjerte og er derfor ikke en særlig utholdende jakter. Gaupa jakter i stedet med overraskelsesangrep hvor den smyger seg inn på byttet. Den har godt syn og god hørsel som den bruker når den jakter. Den kan for eksempel lukte et rådyr på 600 meters avstand. Om vinteren gjør de store runde potene at gaupa ikke synker så langt ned i snøen. Gaupa kan fange og spise dyr som er opp til fire ganger så stort som den selv.

Gaupa er et rovdyr. Favorittmaten er rådyr. Den spiser også mus, hare, geiter, sauer, fugl og smågnagere. Men en ting gjelder for alt kjøttet gaupa liker: det må være ferskt.

 

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.