Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Løve
Afrika

Løve

Det majestetiske kattedyret hviler i opptil 21 timer hver dag, men når løvene først våkner og jobber sammen, kan de ta ned store byttedyr.

Lever i flokk

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra fire til godt over 30 dyr. Løver kan være aktive alle tider av døgnet, men er hovedsaklig aktive om natten og ved solnedgang og solooppgang. De er ganske sløve, og kan bruke opptil 20-21 timer om dagen til å slappe av. De fleste løvene oppholder seg i samme område hele året, men noen følger etter byttedyr når de beveger seg store avstander for å finne mat.

Rovdyr

Løven liker seg på steder hvor mattilgangen er god. Det kan være savanne, steppelandskap, halvørken, eller andre steder hvor det er sebra, gnu og andre byttedyr. Løver spiser alt den kan fange og drepe. Viktige byttedyr er gnu, impala, antiloper, bøfler, villhunder, sjiraffer og sebraer. Ulike flokker foretrekker ulike byttedyr, noen flokker går for store byttedyr som bøffel og sjiraff, mens andre flokker som ikke får tak i store byttedyr går for små dyr som for eksempel fugler og gnagere.

En voksen hannløven kan spise opptil 40 kg kjøtt i et måltid! Det er det samme som å spise 800 grillpølser på en gang!

Utrydningstruet

Løve er klassifisert som sårbar på IUCN sin rødliste.

Hovedtruslene til løvene er:

  • Jakt
  • Tap av leveområder
  • Mindre mat tilgjengelig som følge av at mennesker jakter og dreper for mange av løvenes byttedyr.

 

Les mer på IUCN Red List

Visste du at ...

Hannløven er det eneste kattedyret som har man. Manen ligger som en krans rundt hodet og er mørkere enn pelsen, noen ganger nesten sort.

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra 4-30 dyr. Flokkene består av løvinner, ungene deres og 1-4 hanner.

Løvene har mer enn ni forskjellige lyder som de kommuniserer med. Hannløvens brøl er dypere og kraftigere enn hunnløvens, og kan høres på flere kilometers avstand.

Lær mer om løver

Art Panthera leo
Engelsk Lion
Utbredelse Afrika og India
Leveområde Savanne, åpent skoglandskap, steppe, halvørken og fjell

 

Føde Kjøtt

blant annet sebra, gnu, impalaer og antiloper

Vekt 120-250 kg
Levealder 10-20 år
Drektighetstid 100-119 dager/ ca 3,5 måneder
Antall unger 1-6 unger
Status Sårbar (IUCN Red List)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Rovdyr Carnivora
Familie Kattedyr Felidae
Slekt Brølekatter Panthera
Art Løve Panthera leo

Løven er det eneste kattedyret som lever i flokk. En flokk kan inneholde alt fra så lite som 4 til godt over 30 løver. Flokkene består av 1-4 hanner, beslektede hunner og deres unger. Flokken er ofte delt i mindre grupper på ca fem individer. De unge løvinnene får som oftest bli i flokken når de blir voksne, mens hannene forlater den når de er omtrent 2,5 år. Hannene lever da enten sammen med andre hanner eller alene i 2-3 år.

Hanngrupper, vanligvis brødre, eller enslige hanner forsøker etter hvert å ta over en løveflokk. Hannene som alt er i flokken vil forsvare hunnene og ungene fra inntrengerne. Når en ny gruppe hanner kommer inn i flokken vil de som regel drepe alle unger som ikke greier å flykte. Da kommer nemlig løvinnen opp i brunst igjen, som betyr at hun er klar til å pare seg på nytt og få nye unger. På denne måten sikrer hannen seg at hans gener blir videreført. En hannløve leder sjeldent en flokk i mer enn 2,5 år før en ny hann kommer og tar over. Dette er lenge nok til at et kull med løveunger vokser opp. Hannløvens oppgave er å forsvare flokken og flokkens territorium.

Når løven jakter vil den snike seg så nær inn på byttet som mulig før den angriper. Dette kalles overraskelsesangrep. En løve kan løpe i 50-60 km/t over korte avstander. Hvis byttet ikke kan tas i løpet av 50-100 meter gir løven normalt opp. Små bytter drepes med et slag med løvepoten. Større dyr blir bitt i strupen og kvalt eller får en løvepote over munn og nese. De fleste jaktforsøkene mislykkes, bare 1 av 6 forsøk (17 %) lykkes. Når byttet er stort kan løvene samarbeide. Da kan en løve jage byttet, mens en annen ligger på lur i buskene og bykser frem eller så kan hele flokker angripe fra forskjellige sider. Det er som regel kun en løve som dreper byttet.  Når løvene jakter i flokk er de mer effektive. Forskere har funnet ut at løvene lykkes 30 % av gangene når de jakter i flokk.

Løve er klassifisert som sårbar (Vulnerable) på IUCN sin rødliste over truede arter.

Tap av leveområder har bidratt til at flere populasjoner (grupper med løver) har blitt mindre og isolerte.

Tilgangen på byttedyr har blitt dårligere ved at mennesker jakter og dreper disse dyrene i for store mengder. Store antilopearter jaktes på for å selge kjøttet, men jakten som drives er ikke bærekraftig. Det fører til at populasjoner med byttedyr kollapser fullstendig noe som direkte påvirker løvepopulasjoner.

Mennesker jakter og dreper også løver for å beskytte folk og husdyr.

Les mer på IUCN Red List.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.