Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Ekornape
Jungelen

Ekornape

Ekornapene lever i Sør-Amerika og er sosiale dyr som lever i flokk. De holder seg for det meste oppe i trærne.

Lever i flokk

Ekornapene har en kort, tett pels som er grålig, og de er gule over ryggen og på beina. Den sterke fargen deres hjelper ekornapene å holde øye med hverandre i trærne. De er hvite rundt øynene og på ørene, munnen er svart. På fingrene har ekornapene negler. Hanner er større enn hunner og man kan se forskjell ved at voksne hunner har svart pels på siden av ansiktet, mens hannene har ikke noe svart område i ansiktet.

Ekornapene er veldig sosiale og lever i store flokker på 30-40 dyr i regnskogen i Sør-Amerika. I noen tilfeller kan de være 300 dyr i en flokk. Det er de voksne hunnene og ungene deres som utgjør gruppas kjerne. De voksne hannene holder seg i utkanten av flokken. Flokken er ofte delt i flere undergrupper; voksne hanner, drektige hunner og hunner med unger eller ungaper. Størstedelen av tiden tilbringer de i trærne, og de er bare nede på bakken i korte perioder. Ekornapene har en variert diett så de kan leve i mange ulike miljøer.

Paring, fødsel og unger

Når hunnen er i brunst opprettes det et hierarki blant hannene i flokken. Hannene legger på seg og blir større. I tillegg stritter pelsen så den virker større. Det er ofte store slåsskamper mellom hannene i flokken i denne perioden. Hunnen føder en unge en gang i året og dette skjer normalt i mai-juni. Ekornapeungen sitter på morens rygg de første månedene etter fødselen. Enten dier ungen ved å henge ned fra ryggen og strekke hodet ned, eller så klatrer den ned under magen til moren. Andre hunner i flokken, som ikke selv har unger, kan hjelpe til med å passe ungen. Faren hjelper ikke til med barnepass.

Status i naturen

Ekornapene ikke truet for utryddelse. De er fortsatt vanlige, men leveområdene til ekornapene forsvinner i et skremmende tempo. Skogen i Sør-Amerika hogges ned og brennes for at det skal blir plass til å dyrke korn og for å bruke områdene som beitemarker til husdyr.

Ekornapen fanges også for å selges som kjæledyr eller for å brukes i medisinsk forskning. De egner seg ikke som kjæledyr. Ekornaper er flokkdyr og trenger derfor å være sammen med andre ekornaper. I tillegg trenger de stor plass, noe å klatre i, riktig temperatur og riktig mat.

Les mer på IUCNs rødliste

Visste du at ...

Ekonapene urinvasker seg ved å tisse på hender og føtter og gni dette utover kroppen. Urinvasking brukes til å kontrollere kroppstemperaturen.

Ekornapen har fått navnet sitt fordi den minner om et ekorn når den raskt hopper rundt i trærne og løper over greinene.

Ekornapene advarer hverandre med høye varselsrop hvis de oppdager en fare. Det er identifisert 26 ulike lyder hos ekornapen som gir ulik mening.

Lær mer

Art Saimiri sciureus
Engelsk Squirrel Monkey
Utbredelse Sør-Amerika
Leveområde Regnskog
Føde Insekter, frukt, blader, nøtter, frø
Vekt 0,8-1,1 kg
Levealder Opptil 20 år
Drektighetstid 5-6 måneder
Antall unger 1
Status Ikke truet (IUCN)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Kapusineraper Cebidae
Slekt Ekornaper Saimiri
Art Ekornape Saimiri sciureus

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.