Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Javalangur
Asia

Javalangur

Javalangur er en ape med lang hale som kan lever i Indonesia. De kan ha svart eller oransje pels, og spiser for det meste blader.
Se i kartet
Under tak

Laaaang hale

Langur betyr å ha en lang hale på hindu. Halen til javalangurene er lengre enn kroppen. Halen brukes til balanse og støtte når de hopper mellom greiner og trær. Bakbeina er mye lengre enn frembeina, og dette gjør det mulig å ta store hopp. Javalangurene har også store føtter.

Det finnes to ulike fargevarianter av javalangur; svart og oransje. Den vanligste varianten er blank svart med noen brunere områder, og svart ansiktshud, håndflater og såler. Den mer sjeldne varianten er dyp oransje med gul mage, bein og ører, og et lyst eller fregnete ansikt. Pelsen er relativt lang og fluffy, og håret rundt ansiktet står opp og fremover. Hannene er større enn hunnene.

Spiser masse blader

Javalanguren lever i Indonesia, hovedsakelig på øyene Java og Bali. Her finnes de i skog som ligger helt nede på stranda og helt opp i høyder på 3500 moh. Javalangurene er hovedsakelig aktive om dagen og holder seg oppe i trærne.

Javalangurene tilhører bladapene og spiser hovedsakelig blader og blomster, men kan også ta noe frukt og insekt larver. Siden de spiser mest blader har de tilpasninger for å kunne fordøye cellulosen som er i blader; spyttkjertlene er store, magesekken er inndelt i flere avdelinger og tarmene er fylt av en tarmflora som hjelper å bryte ned den tungt fordøyelig cellulosen. Bladene gir dem både næring og vann, så de er sjeldent nede på bakken.

Utrydningstruet

Javalanguren er sårbar på IUCNs rødliste.

Hovedtrusselen er ødeleggelse av leveområdene. Skogen hogges for å ha plass til å bygge hus til oss mennesker og for å drive jordbruk. Over 45 % av leveområdene til javalangurene har forsvunnet på øya Java.

Ulovlig jakt truer også langurene. De jaktes på for mat og fordi noen kulturer tror at kjøttet kan kurere sykdommer. I tillegg fanges og selges langurer ulovlig som kjæledyr.

Les mer på IUCN

Visste du at ...

Langur betyr å ha lang hale på hindu. Javalangurene sin hale er lengre enn kroppen.

Det finnes to ulike fargevarianter av javalanguren; svart og oransje.

Javalangurene har alarmrop for mennesker som de ser på som en trussel.

Lær mer

Art Trachypithecus auratus
Engelsk Javan Langur
Utbredelse Indonesia (Java og Bali)
Leveområde Skog
Lever i skog som ligger på strender til skog på 3500 moh
Levealder Opptil 20 år
Vekt 7 kg (hann)
Halelengde 61 – 87 cm (hann)
Føde Blader, blomster og frukt
Drektighetstid 6-6,5 måneder
Antall unger 1
Status Sårbar (IUCN)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Dyreaper Cercopithecidae
Underfamilie Bladaper Colobinae
Slekt Lutunger Trachypithecus
Art Javalangur Trachypithecus auratus

Javalangurer lever i grupper på 5-23 aper. Gjennomsnittsstørrelsen på en gruppe er 8 stk.  En gruppe består som regel av en hann, flere hunner og deres unger, men det hender at det finnes to hanner i samme gruppe. Hanner danner noen ganger hanngrupper.

Javalngurhunner er kjønnsmodne når de er 3-4 år og får en unge en gang i året. Javalangurer får unge når som helst på året. Drektighetstiden er 6-6,5 måneder. Ungen er helt oransje med lys hud i ansiktet. Hunnene i gruppa samarbeider om å ta seg av alle ungene i gruppa. Ungen er sammen med moren til den er 1 år. Hanner forlater gruppen og danner hanngrupper frem til de danner sin egen flokk.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.