Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Jerv
Nordisk Villmark

Jerv

Jervene er veldig flinke til å klatre i trær, og kan dra med seg mat som veier tre ganger mer enn dem selv.

Jerven er sterk som en bjørn – og den ser ut som en liten bjørn. Men denne kraftpluggen av et rovdyr er en del av mårfamilien. Du treffer jerven i Nordisk Villmark i Dyreparken.

Jerven er et utrolig dyr. Smidig, sterk og smart. I Dyreparken holder Jerven til i Nordisk Villmark. Der blir den matet på faste tider – og du kan komme og se på. Når dyrepasserne kommer med mat, løper jerven og tar den. Men mer deg en ting: den spiser ikke opp all maten med en gang. Jerven liker nemlig å hamstre mat. Ofte drar han kjøttbitene med seg og graver dem ned. Det ligger en stor mengde nedgravd mat i jervens store «skattkammer».

Den lange tette pelsen til jerven er svartbrun med en lys brun stripe langs hver side. Noen er hvite på brystet. Den har bustet hale og ben.

Jerven er veldig sterk, og den har muskuløse bein og store poter. Jerven er en god klatrer med skarpe klør. Det latinske navnet Gulo betyr storspiser. Jerven har en veldig sterk kjeve som kan knuse frossent kjøtt og bein. I tillegg til å spise kadavre, løper jerven etter byttet selv på løs snø. De store brede potene gjør at den ikke synker så lett ned i snøen og den klarer å ta igjen andre dyr. Restene graves ned for senere bruk.

Jerven kan sende en stråle med stinkvæske ut fra noen stinkkjertler hvis den blir truet. I tillegg har den en kjertel under kjønnsåpningen med en sterktluktende væske som den bruker til å markerer reviret sitt med.

Jerven er truet av utryddelse i Europa. Det finnes omtrent 330 jerver igjen i Norge. Den er fredet, men det gis fellingstillatelse på dyr som gjør skade på sau og rein.

 

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.