Bevaringshuset Dyrenes verden
Dyreparken åpnet 18. november 2018 Bevaringshuset Dyrenes Verden, for å vise hvor kritisk truet noen av verdens dyrearter er.
Bevaringshuset er et samarbeid mellom Regnskogfondet, World Wildlife Fund (WWF) og Dyreparken.
I Bevaringshuset som ligger ved siden av Edvards Hus i Dyreparkens Asia-område, er det interaktive aktiviteter for store og små.
Det finnes også to utrydningstruede dyrearter som bor i dette huset. Rød panda, som det kun finnes noen få tusen individer igjen av i naturen, og Norges mest truede dyreart, damfrosken. Damfroskens leveområde er begrenset til et par dammer i i Arendalsområdet, og det er kun 20 kjente individer igjen.
Dyreparken startet for to år siden et prosjekt sammen med miljødirektoratet, Universitet i Agder, fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder og Dolmen Amphibios, der hensikten er å prøve å få opp bestanden av damfrosk.
I mai 2018 ble det hentet inn tre hunner og tre hanner til Dyreparken, med den hensikt å forsøke å få froskene til å formere seg under kontrollerte forhold, for deretter å slippes tilbake til naturen. Oppdraget kommer fra Miljødirektoratet.
Velkommen innom, og lær mer om bevaring og miljøvern!
Dyr i bevaringsprogram
Målet med bevaringsprogrammer i dyreparker er å ha en sunn bestand som en reserve for fremtiden. Dersom det er nødvendig for artens overlevelse kan dyr fra dyreparker settes ut i naturen. Her er en oversikt over de fleste dyreartene i Dyreparken som er med i internasjonale bevaringsprogrammer.
Borneoorangutang
Orangutanger er menneskeaper som lever i regnskogen sørsøst i Asia. Det finnes tre orangutang arter; borneo-, sumatra- og tapanuliorangutang. Alle tre artene er utrydningstruet.
Sumatraorangutang
Sumatraorangutang er blant verdens mest utrydningstruede dyr.
Javalangur
Javalangur er en ape med lang hale som kan lever i Indonesia. De kan ha svart eller oransje pels, og spiser for det meste blader.
Amurtiger
Amurtiger er verdens største kattedyr. Tigeren kan hoppe både høyt og langt, har en rå styrke, og er en av få katter som er glad i vann.
Lavlandstapir
Tapiren har et utseende som er veldig annerledes enn andre dyr. Det er vanskelig å si hva tapiren likner på, men tapiren er faktisk nært beslektet med hesten.
Stråleskilpadde
Stråleskilpadder lever på Madagaskar og er blant de eldste av reptilene, hele 200 millioner år gamle.
Ekornape
Ekornapene lever i Sør-Amerika og er sosiale dyr som lever i flokk. De holder seg for det meste oppe i trærne.
Påfuglfasan
Påfuglfasaner liker tett vegetasjon i gamle skoger, og det er derfor vanlig at flere påfuglfasaner lever tettere sammen i gamle skoger med høye trær.
Løvetamarin
Løvetamarin er en liten ape fra regnskogen i Brasil. Navnet har den fått fra sin spesielle løvemanke rundt hodet.
Ringhalelemur
Ringhalelemurer kommer fra Madagaskar, en stor øy utenfor Afrika. Navnet har arten fått fra den stripete halen med svarte og hvite ringer.
Edderkoppape
Edderkoppapen har fått det spesielle navnet sitt fordi den minner om en edderkopp der den svinger seg i trærne. Den har lange, tynne bein og armer, og en tynn, lang hale som den også kan gripe med.
Sjimpanse
I en sjimpanseflokk er det alltid en hann som er leder, og i Dyreparken er dette Julius. Sjimpansene lærer skikker og ferdigheter av hverandre. De kan også lage og bruke ulike redskaper.
Sjiraff
Sjiraffen er verdens høyeste dyr. Den kan bli nesten seks meter høy og veie opptil 1,9 tonn.
Ulv
Ulv er et av de store rovdyrene vi har i Norge. Ulvene lever i flokk og har god utholdenhet når de jakter. I Skandinavia spiser ulven mest elg.
Jerv
Jerver er veldig flinke til å klatre i trær og veldig sterke. De kan dra med seg byttedyr som veier tre ganger mer enn dem selv.
Gaupe
Gaupa er et rovdyr og det eneste kattedyret som lever vilt i Skandinavia. Gaupa er lett gjenkjennelig ved de svarte øreduskene og den korte halen med svart tupp.
Europeisk oter
Oteren er en kjempegod svømmer, og kan dykke i opp til fem minutter og svømme 400 m under vann uten å puste.
Løve
Det majestetiske kattedyret hviler i opptil 21 timer hver dag, men når løvene først våkner og jakter sammen, kan de ta ned store byttedyr.
Gepard
Geparden er verdens raskeste pattedyr på land og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t.
Rødpanda
Rødpanda er et lite, bambusspisende rovdyr som holder til oppe i trærne i Himalaya. Den er ikke i familie med den sorte og hvite kjempepandaen. Begge artene kalles panda fordi de spiser så mye bambus.
Gulkinngibbon
Gulkinngibbon har fått navnet fra hannens gule kinn. Hannen er svart med gule kinn, mens hunnen er blond og lys i pelsen med et svart område på hodet.
Andre opplevelser
Rødpanda
Rødpanda er et lite, bambusspisende rovdyr som holder til oppe i trærne i Himalaya. Den er ikke i familie med den sorte og hvite kjempepandaen. Begge artene kalles panda fordi de spiser så mye bambus.
Damfrosk
Damfrosken er Norges mest utrydningstruede virveldyr. I 2018 var det kun 20 kjente individer igjen i Norge – men nå legger de egg i Dyreparkens spesialbygde område!
Edvards Hus
Edvards Hus er et lite minimuseum over tidligere adm. dir. Edvard Moseids liv og virke i og for Dyreparken.