Informasjon om korona

Nye midlertidige avbestillingsvilkår og hvordan Dyreparken forholder seg til koronaviruset. Les her.

Tirsdag 25.02.2020
Klokken 14:21

Informasjon om korona

Nye midlertidige avbestillingsvilkår og hvordan Dyreparken forholder seg til koronaviruset. Les her.

Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpent fra 1. mai

Fra 1. mai til høstferien.

Se åpningstider og priser

Gepard
Afrika

Gepard

Geparden er verdens raskeste pattedyr og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t.

Men en gepard klarer ikke å holde toppfarten særlig lenge. Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må den roe ned tempoet.

Geparden har en perfekt kropp for høy fart. Den har en slank kropp, smale midje, dypt bryst og lange bein. Det neste er kanskje ikke så lett å se, men vi kan fortelle at hjørnetennene til geparden er mindre enn på andre kattedyr. Når røttene til hjørnetennene er mindre, er det nemlig mulig å ha større neseåpning, noe som gjør at den får bedre luftopptak. Dette er nødvendig for at geparden skal komme seg etter en sprint.

I tillegg kan vi fortelle at voksne geparder har sløve klør som virker som en sprinters piggsko når den løper. Disse klørne gjør geparden til en dårlig klatrer, men den leker likevel ofte i trærne. Du kan gå helt inntil gepardenes område i Dyreparken og prøve å se etter om geparden har gått rundt i gjørma. Da vil du kanskje se i sporene at potene til gepardene er smalere enn hos andre kattedyr, potene minner mer om hundepoter. Helt framme på poten har geparden det som ser ut som en skarp ulveklo! Den kan den bruke som en krok til å fange byttet. Tåputene er harde og peker framover – og det fordi det skal bli enklere å gjøre et plutselig stopp. Til slutt kan du ta en titt på halen. Den er lang og flat og hjelper geparden til å holde balansen når den endrer retning under jakt.

For 100 år siden fantes det rundt 100.000 geparder i Afrika og Asia. I dag er det bare ca. 7.000 geparder i Afrika og noen få i Iran. Jakt, ødeleggelse av leveområder og konkurranse mellom husdyr og gepardens naturlige byttedyr er de viktigste grunnene til at det er så få geparder igjen. Derfor er geparden en del av et internasjonalt bevaringsprogram, som Dyreparken ble en del av i 2014.

Historiens aller første gepardfødsel i Norge skjedde våren 2016, da Kimani fødte et kull på fem unger, fire av dem overlevde.

 

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.