Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Gepard
Afrika

Gepard

Geparden er verdens raskeste pattedyr og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t. Men en gepard klarer ikke å holde toppfarten særlig lenge. Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må den roe ned tempoet.

For 100 år siden fantes det rundt 100.000 geparder i Afrika og Asia. I dag er det bare ca. 7.000 geparder i Afrika og noen få i Iran. Jakt, ødeleggelse av leveområder og konkurranse mellom husdyr og gepardens naturlige byttedyr er de viktigste grunnene til at det er så få geparder igjen. Derfor er geparden en del av et internasjonalt bevaringsprogram, som Dyreparken ble en del av i 2014.

Geparden er verdens raskeste pattedyr og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t. Men en gepard klarer ikke å holde toppfarten særlig lenge. Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må den roe ned tempoet. Geparden har en perfekt kropp for høy fart. Den har en slank kropp, smale midje, dypt bryst og lange bein. Det neste er kanskje ikke så lett å se, men vi kan fortelle at hjørnetennene til geparden er mindre enn på andre kattedyr. Når røttene til hjørnetennene er mindre, er det nemlig mulig å ha større neseåpning, noe som gjør at den får bedre luftopptak. Dette er nødvendig for at geparden skal komme seg etter en sprint.

I tillegg kan vi fortelle at voksne geparder har sløve klør som virker som en sprinters piggsko når den løper. Disse klørne gjør geparden til en dårlig klatrer, men den leker likevel ofte i trærne. Du kan gå helt inntil gepardenes område i Dyreparken og prøve å se etter om geparden har gått rundt i gjørma. Da vil du kanskje se i sporene at potene til gepardene er smalere enn hos andre kattedyr, potene minner mer om hundepoter. Helt framme på poten har geparden det som ser ut som en skarp ulveklo! Den kan den bruke som en krok til å fange byttet. Tåputene er harde og peker framover – og det fordi det skal bli enklere å gjøre et plutselig stopp. Til slutt kan du ta en titt på halen. Den er lang og flat og hjelper geparden til å holde balansen når den endrer retning under jakt.

En gepard veier mellom 21-72 kilo, med en lengde på 110-150 cm. En gepard lever i gjennomsnitt 6-8 år i naturen, men i dyreparker kan de bli opptil 19 år gamle.

Geparden har ekstremt godt syn, og kan se byttedyr opptil fem kilometer unna. Geparden har en 210-graders synsvidde (mennesker har 140). Det sorte området rundt øynene til geparden fungerer som solbriller. Det sorte området reflekterer bort lys fra øynene. 

Slik kjenner du igjen en gepard

Mange synes det er vanskelig å se forskjell på gepard, jaguar og leopard. Her er tre kjennetegn for geparden:

  • Den har lange bein og høy bakende, den er nemlig bygd for høy fart. Jaguar og leopard har kortere bein, de er bygd for ren styrke.
  • Geparden har en sort stripe fra øynene og ned til munnen, som minner om en tåre. Ingen andre kattedyr har denne stripen. Finner du tårelinjen, så vet du at du ser en gepard og ikke en leopard.
  • Geparden har sorte prikker. Jaguar og leopard har mer mønstrete og ujevne prikker. 
For 1. - 7. trinn

Undervisningsopplegg for gepard

Vi har samlet et knippe fascinerende fakta om geparden, samt noen helt enkle oppgaver knyttet til læreplan i naturfag for skoleklasser.

Les mer

Vi tar vare på hverandre!

På tribunene ved gepardene har vi lagt godt til rette for et bra smittevern, blant annet sikrer vi trygg avstand mellom publikum under gepardpresentasjonen. Det er også plassert ut hånddesinfeksjonsstasjoner hyppig rundt om i Parken.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.