Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpner igjen 1. april

Handlekurv
Løvetamarin
Jungelen

Løvetamarin

Løvetamarin er en liten ape fra regnskogen i Brasil. Navnet har den fått fra sin spesielle løvemanke rundt hodet.

Løvemanke

Løvetamarinen har fått navnet sitt fra den karakterisktiske løvemanken rundt hodet. Ansiktet er mørkegrått og den myke pelsen har en rødgylden farge. Løvetamarinen er en type kloape, de har klør på hendene og føttene istedenfor negler. Klørne gjør det lettere for løvetamarinene å klatre i trær og holde seg fast til stammen og greiner. De kan til og med klatre nedover med hodet først.

Hendene, fingrene og klørne er lange og tynne, slik at den kan grave i bark og sprekker etter larver. Hoveddelen av kosten består av frukt, kvae og nektar. Løvetamarinen leter etter mat på dagen, og sover i hule trær om natten.

Familiegruppe

Løvetamarinene lever sammen i familiegrupper på opptil 11 individer, som består av en dominant hann og hunn, deres unger, og av og til andre slektninger. Det er bare det dominerende paret som får unger, og hunnen får normalt tvillinger. Det er hannen som passer ungene etter fødselen. Han bærer ungene på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre unger som er født etter dem før de forlater flokken. Løvetamarinene i gruppen steller pelsen på hverandre, og de renser til og med tennene på hverandre. Dette styrker samholdet i gruppen.

Utrydningstruet

Løvetamarinen var klassifisert som kritisk truet fra 1996 til 2003 på IUCNs rødliste. Arten var nesten utryddet og det var kun rundt 400 løvetamariner igjen. Bestanden er heldigvis i vekst og det er nå ca 3200 dyr i naturen takket være 30 år med bevaringsarbeid. Dette er blant annet på grunn av et vellykket reintroduksjonsprogram (fra blant annet dyreparker) i skogen i Brasil.

I dag er løvetamarin klassifisert som sterkt truet. Hovedtruslene til løvetamarinene er ødeleggelse og fragmentering av leveområdene. I tillegg jaktes de på for den fine, gylne pelsen.

Les mer på IUCN Red List

Visste du at ...

Løvetamariner er små aper som vanligvis bare veier 700-800 gram. De lever i regnskogen i Brasil.

Løvetamariner er territoriale. De forsvarer området sitt med duftmarkeringer og bruker lyd til advarlser og trusler.

Det finnes flere arter i slekten løvetamariner. Gullhode løvetamarin har også en gylden manke rundt hode, men pelsen på kroppen er svart.

Lær mer

Art Leontopithecus rosalia
Engelsk Golden Lion Tamarin
Utbredelse Brasil
Leveområde Skog
Levealder 10-15 år
Vekt 700 – 800 gram
Føde Frukt, insekter, små dyr, kvae og saft fra trærne
Drektighetstid 4 – 4,5 måneder
Antall unger 2
Status Sterkt truet (IUCN)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Silkeaper Callitrichidae
Slekt Løvetamariner Leontopithecus
Art Løvetamarin Leontopithecus rosalia

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.