Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Stråleskilpadde
Jungelen

Stråleskilpadde

Stråleskilpadder lever på Madagaskar og er blant de eldste av reptilene, hele 200 millioner år gamle.
Se i kartet
Under tak

Landskilpadde

Stråleskilpadden er en landskilpadde, det vil si at de lever kun på land. Det finnes også skilpadder som lever i havet og i ferskvann. Disse skilpaddene kalles for havskilpadder og vannskilpadder og skiller seg fra landskilpaddene med at de kan svømme i vann. Dersom en landskilpadde, som for eksempel stråleskilpadden, går ut i vannet vil den drukne.

Skilpaddene har en bred, kort kropp med et hardt skall som beskytter den fra rovdyr og i kamuflerer skilpadden. Skallet er vokst sammen med ribbein og ryggvirvler, så skilpadda kan ikke krype ut av skallet sitt, slik en eremittkreps kan, for det sitter fast og vokser sammen med skilpadden hele livet. Stråleskilpadden har både blodårer og nerver i skallet, og kan derfor kjenne det hvis man tar på skallet dens.

Vekselvarm

Skilpadder er det vi kaller vekselvarme. Vekselvarm vil si at kroppstemperaturen er avhengig av ytre faktorer og skilpadder har derfor samme temperatur som miljøet rundt dem. For å øke temperaturen i kroppen kan stråleskilpaddene for eksempel sole seg, synker temperaturen i lufta vil skilpaddens kroppstemperatur også synke.

Vekselvarm er et kjennetegn for alle reptiler, som også vil si slanger og øgler ikke regulerer kroppstemperaturen sin selv, men er avhengige av miljøet rundt seg.

Utrydningstruet

Stråleskilpadde er klassifisert som kritisk truet på IUCNs rødliste. Årsaken til at det er så få stråleskilpadder igjen er at leveområdene ødelegges og fordi de fanges og selges som kjæledyr.

I 2018 ble nesten 10 000 stråleskilpadder funnet i et hus på Madagaskar. Disse skulle selges som kjæledyr.
Les mer om saken her.

Les mer på IUCN

 

Visste du at ...

Skilpadder

Stråleskilpadde er en landskilpadde og lever kun på land. Det finnes også havskilpadder i havet og vannskilpadder som lever i ferskvann.

Skallet til stråleskilpadder har blodårer og nerver. De kan derfor kjenne det hvis man tar på skallet.

Stråleskilpadder har ikke tenner, men bruker de kraftige kjevene til å kutte maten.

Lær mer

Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Krypdyr Reptilia
Orden Skilpadder Testudines
Familie Landskilpadder Testudinidae
Slekt Astrochelys
Art Stråleskilpadde Astrochelys radiata

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.