Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Amurtiger
Asia

Amurtiger

Amurtiger er verdens største kattedyr. Tigeren kan hoppe både høyt og langt, har en rå styrke, og er en av få katter som er glad i vann.

Verdens største kattedyr

Amurtiger er verdens største kattedyr og har en enorm styrke. Pelsen er gylden oransje med mørke striper og hvite områder på magen, brystet og i ansiktet. Stripene er ulike fra dyr til dyr og ulike fra den ene siden av kroppen til den andre siden. Amurtigere har færre striper enn andre tigere. De har også en lysere vinterpels som gjør at de ikke er så synlige i snøen. Pelsen er lang og tykk og under huden er det et isolerende fettlag. Dette er en tilpasning for å holde på varmen under kalde vintre med mye snø og gjør at amurtigere tåler temperaturer på ned mot -40 °C.

Rovdyr

Amurtigere spiser hjortedyr, villsvin, fisk og andre dyr som er mulig å få tak i. De vandrer store avstander på leting etter mat, jakter når som helst på døgnet, men er hovedsakelig nattaktive. Tigeren har ikke god utholdenhet når det kommer løping, så den jakter med overraskelsesangrep. Den smyger seg inn på byttet, og når den er 10-25 meter ifra angriper den. Bare ett av ti jaktforsøk lykkes, men når byttet først er fanget drepes det med et bitt over nakken eller halsen. En amurtiger kan spise 40 kilo kjøtt på ett måltid!

Lever alene

Tigere lever alene. Hannen kan ha et revir på opp til 10 000 km2. Området er så stort for at tigeren skal ha nok byttedyr. Når hunnen er klar for å pare etterlater hun urin og kloremerker på trestammene. I paringstiden vil et tigerpar holde sammen og pare mange ganger, hunnen er bare brunstig i tre til syv dager. Etter paringstiden forlater de hverandre og hunnen er alene om å oppfostre ungene. Drektighetstiden er 3,5 måneder.  Ungene er blinde når de blir født, og øynene åpnes etter ca to uker. Da begynner de å gå ut av hiet. Moren lærer dem å jakte når de er et halvt år gamle, men ungene lever sammen med moren helt til de er rundt 18-20 måneder gamle.

Sterkt truet

Amurtiger, som vi har i Dyreparken, står  i fare for å forsvinne. På 1940-tallet var det bare 20-30 amurtigere igjen i naturen. Bevaring har ført til at antallet har økt igjen, og i dag er det rundt 500 tigere i naturen. Men amurtiger er fortsatt sterkt truet på IUCN sin rødliste.

Hovedtruslene til amurtiger er:

  • Ødeleggelse og oppstykking av leveområdene
  • Mangel på byttedyr
  • Ulovlig jakt

Les mer på IUCN Redlist

 

Amurtigrene i Dyreparken er med i et bevaringsprogram i verdens dyreparker. Lær mer om hvordan bevaringsprogrammene fungerer her.

Visste du at ...

Amurtigere tåler temperaturer helt ned mot -40 °C! Pelsen er lang og tykk og de har et isolerende fettlag under huden.

Tigere er ikke redde for vann og er gode til å svømme. De kan lett komme seg over brede elver på hele 6-8 km.

Tigeren lever alene i naturen og møtes kun for å pare. Ungene går sammen med mora til de er 18-20 måneder gamle.

Lær mer om amurtiger

Her kan du lære enda mer om amurtiger.

Engelsk Amur Tiger
Underart  Panthera tigris altaica
Leveområde Skog
Utbredelse Sibir, Nord-Korea og Kina
Vekt 100-300 kg
Kroppslengde 1,4-2,9 m
Mankehøyde 80-110 cm
Levealder 15-20 år
Antall unger 2-4
Drektighetstid 3,5 måneder
Føde  Hjortedyr, villsvin, andre dyr og fisker
Status Sterkt truet (IUCN Red List)

 

Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Orden Pattedyr Mammalia
Klasse Rovdyr Carnivora
Familie Kattefamilien Felidae
Slekt Brølekatter Panthera
Art Tiger Panthera tigris
Underart Amurtiger Panthera tigris altaica

Hovedtruslene til amurtiger er ødeleggelse og oppstykking av leveområdene og mangel på byttedyr. I tillegg jaktes amurtiger for skinnet og for bruk i tradisjonell kinesisk medisin. Tigerbein anses å ha en helsebringende effekt. Tigeren er derfor utsatt for tyvjakt. Et tigerskjelett kan selges for ti tusen dollar. Derfor er det ekstra viktig for oss å ta godt vare på de vakre kattedyrene.

Det finnes flere typer tigere. Amurtiger, sumatratiger, bengaltiger, indokinesisk tiger og malaysiatiger finnes alle fem i naturen, mens forskere tror at sydkinesisk tiger er utryddet fra naturen.

Kaspisk tiger, balitiger og javatiger er tre typer tiger som er utryddet.

Amurtiger er den største av alle tigerne.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.