Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpner igjen 1. april

Handlekurv
Gulkinngibbon
Asia

Gulkinngibbon

Gulkinngibbon har fått navnet fra hannens gule kinn. Hannen er svart med gule kinn, mens hunnen er blond og lys i pelsen med et svart område på hodet.

Blond –svart – og tilbake til blond

Gulkinngibbon har fått navnet fra hannens karakteristiske gule kinn. Ved fødselen er ungen blond og glir inn i fargen på morens pels. Etter seks måneder skifter ungen farge til svart. Hanner forblir svart resten av livet, mens hunner skifter tilbake igjen til lys farge når de blir kjønnsmodne. Hunnene har et svart område på hodet, ved ørene og på brystet.

Gulkinngibbon lever i Sørøst-Asia. De holder til høyt oppe i trekronene i skogen, og går sjeldent ned på bakken. De er aktive om dagen og bruker mye tid på å stelle hverandre i pelsen. Gibbon lever sammen i familiegrupper bestående av et par og deres unger i forskjellig alder. Paret kan få en unge hvert 2-3 år. Ungen drikker melk av moren i opptil 2 år og hver blir værende med foreldrene i 6-8 år.

Svinger seg fra tre til tre

Gibbonen svinger seg lett fra grei til grein med sine lange armer og bevegelige skulderledd. Bevegelsesmåten kalles for armgang. Fingrene er lange og formet som en krok, og huden i hendene gir et godt grep om greinene. Kroppen brukes som pendel når den svinger seg. Gibbonen kan svinge seg over to meter i ett eneste håndgrep. Tommelen er ikke lang og brukes ikke når gibbonen svinger seg men til å stelle seg i pelsen.

Gibbon er den eneste primaten, i tillegg til mennesker, som lett kan gå på to bein. Gulkinngibbon og andre gibbonarter til hører menneskeaper, og er dermed i slekt med orangutanger, sjimpanser, bonoboer, gorillaer og mennesker. Menneskeaper har ikke hale og det skiller dem fra apekattene i andre familiegrupper som også tilhører primatene.

Utrydningstruet

Gulkinngibbon er sterkt truet på IUCNs rødliste. Arten trusler er tap av leverområder, fangst og salg som kjæledyr og jakt.

Gibbonunger fanges ved at moren skytes. Ungen blir så solgt ulovlig som kjæledyr og til private samlere.

Leveområdene ødelegges av nedhogst og oppstykking av skogen, utvikling av veier og bygninger, og ulovlig hogst og bruk av skogen.

 

Les mer på IUCN 

Visste du at ...

Gulkinngibbon har en unik sang som styrker båndet mellom paret og markerer parets område.

Gulkinngibbon synger hver morgen når solen står opp. Hannen og hunnen veksler på å synge som en slags duett.

Gibbon er den eneste primaten, i tillegg til mennesker, som lett kan gå på to bein.

Lær mer

Art Nomascus gabriellae
Engelsk Yellow-cheeked Gibbon
Utbredelse Vietnam, Laos og Kambodsja
Leveområde Skog
Levealder Opptil 50 år
Vekt 7-11 kg
Føde Frukt, blader og blomster
Drektighetstid 7 måneder
Antall unger 1
Status Sterkt truet (IUCN)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Gibboner Hylobatidae
Slekt Gibbon Nomascus
Art Gulkinngibbon Nomascus gabriellae

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.