Løvetamarin

Løvetamarinen har fått navnet sitt fra den karakterisktiske løvemanken rundt hodet. Den lever i regnskogen i Brasil som hogges ned og ødelegges. Det har gjort at løvetamarinen er sterkt truet. 

 

Løvetamarinen er en av de største artene av silkeaper. Den veier dobbelt så mye som den gjennomsnittelige kloapen. Løvetamarinen har fått navnet sitt fra den karakterisktiske løvemanken rundt hodet. Ansiktet er mørke grått og den myke pelsen har en rødgylden farge. Hendene, fingrene og klørene er lange og tynne, slik at den kan grave i bark og sprekker etter larver. Hoveddelen av kosten består av frukt, kvae og nektar. Løvetamarinen leter etter mat på dagen, og sover i hule trær om natten.

Løvetamarinene lever sammen i familiegrupper på 4-11 dyr. Det er bare det dominerende paret som får unger. Normalt føder hunnen tvillinger. Hannen hjelper til ved fødselen og vasker ungene rene. Det er hannen som passer ungene etter fødselen. Han bærer ungene på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken. Dyrene i gruppen utfører pelspleie på hverandre, og de renser til og med tennene på hverandre. Dette styrker samholdet i gruppen.

Området markeres med lukt og lyder. Når løvetamarinen blir skremt vil den reise manken sin og flekke tenner samtidig som den skriker.

Løvetamarinen har klør istedenfor negler. Klørne gjør det lettere for apene å klatre i trær og holde seg fast til stammen og greiner. Apene kan til og med klatre nedover med hodet først.

Løvetamarinen var klassifisert som "kritisk truet" på IUCNs rødliste i 1996 og 2000. Men som resultat av 30 års bevaring av denne arten er situasjonen i dag noe bedre og løvetamarinene er i dag klassifisert som "sterkt truet". Hovedtruslene til løvetamarinen er ødeleggelse av leveområdene og jakt. 

Løvetamarin

Utbredelse
Brasil
Levested
Regnskog
Vekt
400-800 g
Kroppslengde
20-36 cm
Halelengde
32-37 cm
Levealder
8-10 år
Drektighetstid
132-145
Antall unger
1-2
Føde
Insekter, små dyr, frukt, kvae og saft fra trærne
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Cebidae
Slekt
Leontopithecus
Art
Leontopithecus rosalia
Engelsk navn
Golden Lion Tamarin
Trenger du hjelp?