Ringhalelemur

Lemurene er glad i å være ute om sommeren, spesielt hvis det er sol. De elsker å sole seg, akkurat som mennesker. På solskinnsdager sitter hele gruppen tett sammen med armer og bein spredt og magen vendt mot solen. I gamle dager trodde menneskene at lemuren tilba solguden, og derfor var den regnet som et hellig dyr. 

Når lemurene er ute i Apeskogen om sommeren kan du gå inn til dem. Hvis det regner eller er kaldt vil lemurene helst være inne. Da kan du se dem inne i Apejungelen eller delta på en av de daglige dyrepresentasjonene.

Lemurene stammer fra Madagaskar. Madagaskar, som er en øy på østsiden av det afrikanske kontinentet, har vært atskilt fra Afrika i mange millioner år, og lemurene har kunnet utviklet seg uten konkurranse fra andre primater. Det finnes 97 forskjellige arter lemur. 

Ringhalelemuren har fått navnet sitt fra den stripete halen med svarte og hvite ringer. Halen begynner alltid med en hvit stripe og ender med en svart en. Pelsen er sølvgrå og ansiktet er hvitt med sorte ringer rundt øynene. Disse lemurene kalles også kattalemur fordi lyden de lager minner om mjauing fra en katt. 

Navnet lemur betyr spøkelse på latin. Det er fordi lemuren har selvlysende øyne i mørket så folk trodde de var spøkelser.Ringhalelemuren blir også kalt kattelemur fordi lydene den lager minner om mjauingen fra en katt. Halen fungerer som en balansestang når lemurene hopper. 

Ringhalelemuren lever i grupper på 5-25 individer. Det er spesielle rangordninger innen flokken for både hanner og hunner. Hunnene dominerer, og det er de som får spise og drikke først hvis det er lite mat. Rangordningen i gruppen opprettholdes ved duftmarkeringer og gjensidig pelspleie. Hvis lemurene fryser setter de seg tett sammen i en klump og varmer hverandre.
 
Under lemurenes armer sitter det duftkjertler. Stoffet som skilles ut benyttes til å markere reviret. I tilegg markeres reviret med urin. Når hunnen er brunstig kjemper hannene om å få pare seg. Hannene skiller da ut et sterkt luktende stoff fra kjertlene på armene som han gnir i halen. Videre vifter han med halen for å skremme bort rivaliserende hanner.

Hunnen får unger en gang i året. Når ungene blir født har de blå øyne og ikke gulbrune som hos de voksne. Etter fødselen bæres ungene på hunnens mage og klatrer etter hvert over på morens rygg. Alle i gruppene hjelper til med å passe på ungene. Ungene dier til og med av andre hunner enn moren. Hunnene blir i gruppen, hannene forlater gruppen når de er tre til fem år gamle.
 
Ringhalelemuren er aktiv om dagen, dette er ulikt andre lemurarter som er aktive om natten. Natten tilbringer ringhalelemuren i utvalgte sovetrær.

Lemurene har lange klør på andre tå på bakføttene som brukes til å stelle pelsen.

Ringhalelemuren er klassifisert som sterkt truet på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er ødeleggelse av lemurens leveområder. 

Ringhalelemur

Utbredelse
Madagaskar
Levested
Skog og steinete buskterreng
Vekt
2,3-3,5 kg
Kroppslengde
39-46 cm
Halelengde
56-62 cm
Levealder
15 - 20 år
Antall unger
1
Føde
Frukt, blomster, blader, bark, gress og urter
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Lemuridae
Slekt
Lemur
Art
Lemur catta
Engelsk navn
Ring-tailed lemur
Trenger du hjelp?