Ekornape

Herr Nilsson, apen til Pippi Langstrømpe, er en ekornape. I Dyreparkenbor det en stor flokk med slike aper. Om sommeren er ekornapene ute på øya i Apeskogen. Der kan du gå inn med apene hoppende rundt deg. Apene er svært nysgjerrige.

Når du går i Apeskogen om sommeren må du passe på verdisakene dine. Ekornapene er nemlig noen raske røvere. Det morsomste de vet er å rappe mat, smokker og briller fra menneskene som besøker dem. De synes det er morsomt når menneskene løper etter dem for å få igjen tingene sine.

Om sommeren kan du oppleve dyrepresentasjon av ekornape. Da forteller en dyrepasser om ekornapene og gir dem noe godt å spise. Noe av det de liker best er insekter. I Dyreparken får de sirisser, zophobas og melormer. Dyrepasserne sprer disse i gresset så apene selv må fange dem. 

Ekornapen har en kort, tett pels som er grålig, og den er gul over ryggen og på beina. Den sterke fargen deres hjelper ekornapene å holde øye med hverandre i trærne. Den er hvit rundt øynene og på ørene, munnen er svart. Fargene i ansiktet gjør at det ser ut som et dødninghode. Derfor heter apen dødningehodeape på svensk. 

Navnet har ekornapen fått siden den minner om et ekorn når den raskt hopper rundt i trærne og løper over greinene. Det finnes fem ulike arter ekornaper. Felles for alle er at halen er lenger enn kroppen. Hannen er større enn hunnen.

Ekornapen løper mellom greinene i skogen ved å bruke den lange halen til å holde balansen. Den er veldig sosial og lever i store grupper på opp til 30-40 dyr, i noen tilfeller opp til 300 dyr. Det er de voksne hunnene og ungene deres som utgjør gruppas kjerne. De voksne hannene holder seg i utkanten av flokken. Flokken er ofte delt i flere undergrupper, voksne hanner, gravide hunner og hunner med unger.

Ekornapene advarer hverandre med høye varselsrop hvis de oppdager en fare. Det er identifisert 26 ulike lyder hos ekornapen som gir ulik mening for eksempel varsel om fare, aggresjon, smerte og paring. Territoriet markeres overfor andre grupper ved å tisse på hendene og føttene, og dermed etterlate spor på greiner.

Nettene tilbringer ekornapen tett sammenkrøpet i et tre. De begynner dagen med å stelle hverandre i pelsen. Så drar flokken for å lete etter mat. Størstedelen av tiden tilbringer den i den midterste delen av trærne, og den er bare nede på bakken i korte perioder. Den har en variert diett så den kan leve i mange ulike miljøer. Den har en pause fra matletingen midt på dagen når det er på det varmeste.

Når hunnen er i brunst opprettes det et hierarki blant hannene i flokken. Hannene legger på seg og blir større. I tilegg stritter pelsen så den virker større. Det er ofte store slåsskamper mellom hannene i flokken i denne perioden. Hunnen føder en unge en gang i året. Ungene sitter på morens rygg de første månedene etter fødselen. Enten dier ungen ved å henge ned fra ryggen og strekke ned hodet eller så klatrer den ned under magen til moren. Andre hunner i flokken, som ikke selv har unger, kan hjelpe og passe ungen.

Det er mange rovdyr som jakter på ekornaper siden de er så små, for eksempel fugler og slanger.

Det er fremdeles mange ekornaper i naturen og ekornapen er ikke truet for utryddelse. Men antallet ekornaper i naturen er synkende. Hovedtrusselen til ekornapen er ødeleggelse av leveområdene. Skogen i Sør-Amerika hogges ned og brennes for at det skal bli plass til å dyrke korn og for å bruke som beitemarker til husdyr. Ekornapen fanges også for å selges som kjæledyr eller for å brukes i medisinsk forskning. I Sør-Amerika er ekornapen et skadedyr fordi den ødelegger kornåkere.

Ekornape

Utbredelse
Sør-Amerika (Brasil, Peru, Venezuela, Colombia, Bolivia, French Guiana, Guyana og Suriname)
Levested
Regnskog
Vekt
0,8-1,1 kg
Kroppslengde
26-36 cm
Halelengde
35-43 cm
Levealder
Opp til 20 år
Drektighetstid
5-6 måneder
Antall unger
1
Føde
Insekter, frukt, blader, nøtter og frø
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Cebidae
Slekt
Saimiri
Art
Saimiri sciureus
Engelsk navn
Common Squirrel monkey
Trenger du hjelp?