Dyreparken hadde sin offisielle åpning 25. juni 1966, etter ett års prøvedrift. Fra vinteren 1970/71 har Parken vært helårsåpen.

1964

Kristiansand Dyrepark blir stiftet. Initiativtaker Willy Tjomsaas får med seg fem forretningsmenn på eiersiden og stifter selskapet Kristiansand Dyrepark 22. april 1964. Det blir begynnelsen på en eventyrlig historie som ingen aner rekkevidden av. Allerede samme høst blir det ansatt en dyrepasser, en anleggsarbeider og en tømmermann.

1965

1. pinsedag 1965 åpner Dyreparken uoffisielt, og de første gjestene slipper inn. 29. april 1965 kommer Edvard Moseid til Dyreparken, som Parkens femte ansatte. Han blir først ansatt som assistent og starter byggingen av det som skal bli et livsverk.

1966

Den offisielle åpningen av Parken finner sted lørdag 25. juni 1966. 30 dyreslag er allerede på plass i innhegninger rundt andedammen. Bjørn er det store trekkplasteret. Inngangsbilletten koster 3 kroner for voksne og 1,50 kr for barn. Det blir investert for svimlende 1,4 mill. kr. dette året.

1967

Ved årets inngang har Dyreparken en samlet gjeld på 1,3 millioner kroner, og den økonomiske situasjonen er prekær. Styrehonorar var fortsatt et ikke-tema, men i 1967 vedtok styret å gå til innkjøp av 10 kalkuner "... som så skal slaktes til jul, og leveres styret som honorar". Det bygges suvenirkiosk inne i Parken, og man overtar en del dyr fra nedlagte Fornebo dyrepark i Oslo. 122.000 gjester besøker Dyreparken denne sommersesongen. Willi Tjomsaas fratrer som bestyrer 29. desember 1967, og Edvard Moseid blir hans etterfølger.

1968

Et jerveanlegg åpnes i september, og en rev settes inn i bjørnegården. Judy, den første norskfødte bavian, kommer til verden i Dyreparken og vekker stor oppsikt etter at den blir reddet av munn-til-munn-metoden og blir flasket opp av kontordamen. For første gang får Dyreparken elg, elgkalven Peik kommer fra Telemark. I september er det 10.000 gjester i Dyreparken, det er mer enn i Aalborg Zoo.  Da Dyreparken stenger i slutten av november har det vært flere besøkende enn i Dyreparken ved Oslo.

1969

20 baktriske kameler kommer fra Sovjetunionen høsten 1969, innkjøpt av det Dyreparken-eide selskapet Camelia Farm. I nesten ett år blir kamelene stående i karantene på gården til Edvard Moseids foreldre i Vennesla. Kafegøyen Kro åpner 23. juni, og redder langt på vei Parkens økonomi. Druiseturister i Kristiansand får utdelt et stensilert forslag til "Zoo Tour" til Dyreparken, der man bl.a. kan lese at Parken har "animals in their natural surroundings" og "... a very expensive toilet".

1970

Det første kamelføllet, Katarina, blir født og skaper stor oppmerksomhet. . 
12 dianamarekatter, opprinnelig fra Sentral-Afrika, overtar Apeøya, og fem pinchee-mamosetter fra Costa Rica - noen av verdens minste aper - kommer også. Jerveflokken blir utvidet med to jerveunger, Lisa og Pekka. 
For å få en oversikt over hvor gjestene kommer fra, blir det 19. juli tatt en opptelling av biler på parkeringsplassen. Av 145 biler var det flest L-registrert (25 stk) og med K-kjennetegn (12 stk). Det var ingen V-, W- eller X-registrerte biler, men til gjengjeld en svensk og en franskregistrert bil.

1971

Dyreparken er i økonomiske vansker, og Kristiansand kommune strekker ut en hjelpende hånd. Bystyret bevilger et rente- og avdragsfritt lån på 750.000 kroner. Dette er den eneste gangen at Dyreparken har mottatt offentlig hjelp på denne måten.
Bavianene blir nå erstattet av fem gibbonaper. Et beveranlegg åpnes dette året, men forsøket blir ingen suksess.
Små poser med fôr selges til publikum som ønsker å mate dyrene.

1972

I september åpnes et stort og flott sjøløveanlegg. Sjøløvene er en gave fra forsikringsselskapet Neptun, som eies av Mosvold-konsernet. Det som etterhvert skal bli en omfattende kameleksport starter i 1972. Dette året sendes to kameler til England, senere selges 11 kameler til USA for 100.000 kroner. Snart blir Kristiansand Dyrepark kjent som verdens største eksportør av kameler.
Etter at den ene av Parkens bjørner er død, er det nå bare to bjørner igjen. 
Det er nå ni helårsansatte i Dyreparken. 400 skoleelever søker på 12 ledige sommerjobber.

1973

Cappelen forlag gir to kronhjorter i gave til Dyreparken. Dette året kommer også en tam elgkalv, Bambi, til Dyreparken, etter å ha blitt oppfostret hos en familie i Buskerud.
Det kommer ingen nye dyreanlegg dette året, men alle gjerder blir oppgradert, siden de har stått uforandret siden åpningen i 1966. Men et minigolfanlegg etableres. Dessuten overtar Dyreparken hele dyrebestanden fra den nedlagte dyreparken Verdens Ende på Tjøme, i alt 167 fugler og dyr.

1974

"Mange synes det blir i dyreste laget å komme inn i Dyreparken etter hvert. En familie på fire må ut med 26 kroner" skriver lokalavisen Sørlandet. Billettprisen er nemlig økt med 1 krone fra året før, fra 8 til 9 kroner.
Likefullt kommer 180.000 besøkende til Dyreparken dette året, og ny dagsrekord settes i juli, med 6.943 gjester i løpet av èn dag. 
Nytt av året er ni brillepingviner og fem pelikaner som plasseres sammen med sjøløvene. En elgokse kommer fra Sverige og det anskaffes nandustruts. 
Eksporten av kameler "made in Kristiansand" brukes dette året i en kampanje av Norges Eksportråd. 

1970-årene

I løpet av 1960- og 1970-årene blir dyredelen utvidet sakte men sikkert. De første sjimpansene blir født i all hemmelighet og denne satsingen blir svært sentral for Dyreparkens videre utvikling.

1979

Apen Julius blir født 2. juledag 1979. Da Julius blir født vil ikke faren vite av ham, og Julius blir boende hjemme hos Edvard Moseid. Julius blir landskjent og "alle" vil se ham. Julius får egen sang og egen bok. Julius har gjort Dyreparken kjent i hele landet og har vært en aktiv markedsfører av Sørlandet.

1981

Julius blir TV-kjendis. Da det blir produsert eget Barne-TV program om Julius øker interessen enormt. Grunnlaget blir lagt for en historie som fortsatt er levende.

1983

Fritidsparken er et faktum. Parken beslutter å utvide sin virksomhet med bilbane, bob-bane, amfi, lekeland, gullgraverleir og sørlandsbrygge. Dette året blir Dyreparken kåret til Årets markedsfører i Agder. Parken vil satse på mangfold, noe som i ettertid har vist seg å være en styrke.

1980-årene

Dyre- og fritidsparken bygges videre opp parallelt gjennom 1980- og 1990-årene. Trolldalen kommer og tømmerrenna blir en realitet. Sommerøya med badebassenger blir svært viktig for å få publikum også på de varmeste dagene. Barnas seter med norske dyr blir en stor suksess.
Julius-prisen blir innstiftet i 1988.

1990

Kaptein Sabeltann spilles for første gang. En ny suksesshistorie er et faktum. Levende skuespill i Kjuttaviga som nattforestilling ser dagens lys.

1991

Kardemomme by åpner. Byen blir bygget nøyaktig etter historien slik vi kjenner den fra Thorbjørn Egners fantastiske bok "Folk og røvere i Kardemomme by". Publikumstilstrømningen blir nesten doblet for Dyreparken. Dette er den største enkeltsuksess i Parkens historie.

1993

Dyreparken introduseres på Oslo Børs. Selskapet Kristiansand Dyrepark introduseres på Oslo Børs i 1993, med 178 aksjonærer. To av familiene som var med fra starten er fortsatt aksjonærer i Parken.

1990-årene

Gjennom 1990-årene får Dyreparken realisert sine planer med Nordisk Villmark der menneskene innhegnes og dyrene går fri. Sjørøverborgen bygges og sjørøverskipet Den Sorte Dame settes i trafikk. Parken installerer simulator, bygger Tåkeskogen og Cirkus Lalo blir en stor attraksjon.

1996

Publikumsrekord med 526.000 besøkende. Etter katastrofeåret 1995 setter Dyreparken publikumsrekord året etter. Årsakene til det dårlige resultatet i 1995 var mange, men først og fremst at Kaptein Sabeltann og Dyreparken var i krig og publikum sviktet av den grunn.

2000

Vesentlig resultatforbedring. Etter 35 år i sjefsstolen overlater Edvard Moseid roret og sitt livsverk til nye koster som skal føre bedriften videre. 26. juni 2000 åpner Skomakergata med selveste "sjefsskomaker" Henki Kolstad tilstede. 2000 blir et godt år og Parken oppnår et vesentlig forbedret resultat etter flere år med nedgang.

2001

Ny publikumsrekord: 528.850 besøkende. Etter å ha innledet et strategisk samarbeid med Rica Hotels bygges et hotell i tilknytning til Parken, Noas ark. Dette åpner i april 2001. Parken utvider også sitt samarbeid med Terje Formoe for nye 15 år. Området Mitt Afrika blir ferdig, og Kaptein Sabeltanns verden åpner.

2002

Nok en gang blir det satt ny publikumsrekord. 544.055 besøkte parken i løpet av året, men det ble registrert en nedgang i hovedsesongen. Årets største nyhet er Tigerens Rike, en investering på 14 millioner kroner. De to sibirske tigrene Ryeka og Ulyssen får plass i et av verdens beste tigeranlegg. Anlegget blir åpnet for publikum 18. mai. 2002 er prisenes år. Kristiansand Dyrepark mottar den norske RBL-prisen "Årets Reiselivsbedrift", samt den internasjonale prisen "Braass Ring Award" for beste utendørskampanje, i konkurranse med verdens attraksjoner. Vi får også prisen som "Årets markedsfører", tildelt av Markedsføringsforeningen i Kristiansand.

2003

Dyreparkfestivalen i juni etableres som en storstilt barnekulturfestival. Årets nye attraksjon Storslegga, en 18 meter høy pendelkarusell blir en suksess, særlig for ungdom. Men det er på dyrefronten vi får den aller største oppmerksomheten, både lokalt og nasjonalt. Den sibirske tigerungen Tinka blir født, en hendelse som skaper stort engasjement, blant annet gjennom navnekonkurranse i samarbeid med P4. Gjennom hele sommeren står det 100-150 meter lang kø av mennesker som vil se når Tinka blir matet. For tredje år på rad settes det publikumsrekord. I 2003 er det 549.737 besøkende i Dyreparken.

2004

Kaptein Sabeltann-forestillingene feirer i år 15-årsjubileum. Den nye forestillingen "Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt" går for fulle hus 25 kvelder på rad. Sørlandets felles markedskampanje "Piratsommer på Sørlandet", som skal lokke flere turister til Sørlandet blir en ubetinget suksess for turistnæringen. I perioden 1. juni til 31. august er 45 skattekister plassert rundt på hele Sørlandet. De som samler flest mynter og sender inn det beste slagordet for Sørlandet er med i konkurransen om fine premier. Over 500 personer samler samtlige mynter. Overnattingssteder og severdigheter melder om opptil 30 prosent økning i besøket etter "Piratsommer"-kampanjen. Kampanjen er et samarbeid mellom de to fylkeskommunene og 45 bedrifter og institusjoner. Dyreparken setter nok en gang besøksrekord, for fjerde år på rad. I løpet av 2004 er det 594.724 gjester, en økning på 8 prosent fra 2003.

2005

Kaptein Sabeltann-forestillingen, som i år spilles for tredje år på rad, går også nå for fulle hus. Fjorårets skattejakt-konsept "Piratsommer på Sørlandet" skifter navn til "Skattejakt på Sørlandet". Et nytt sjørøverteater etableres i Kaptein Sabeltanns Verden, og et nytt lokalprodusert teaterstykke, Kristian And fra Herli Land, urfremføres under Dyreparkfestivalen. En permanent tribune bygges. Under tribunen kommer "Laumanns Lager", Parkens største suvenirbutikk. Kanal 24 har daglige sendinger fra Dyreparken, fra et stasjonært studio i Kjuttaviga. For første gang passeres 600.000 gjester, og det settes besøksrekord for femte år på rad. Det totale gjesteantallet ender på 603.343.

2006

Dyreparken feirer sitt 40-årsjubileum og jubileet preger hele sommersesongen. På dagen nøyaktig 40 år etter at Dyreparken åpnet offisielt for første gang, 25. juni, går en storstilt jubileumsfeiring av stabelen, og Dyreparken lanserer sin jubileumsbok "40 dyrebare år". Denne dagen er det også premiere på en jubileumsforestilling i Kjuttaviga, et stort show både til lands og til vanns som gir smakebiter av Parkens mangslungne historie. Edvard Moseids Hus åpner også på jubileumsdagen, et mini-museum og presentasjon av et livsverk, der Per Fronts portrett av den tidligere direktøren pryder den ene veggen av utstillingslokalet. 
Onsdag 12. juli settes det ny besøksrekord med 16.322 gjester på en dag! I løpet av året åpner en ny attraksjon, Jungelstien, konseptet Dyreparken Feriegolf etableres og en ny panda, Mateo, flytter inn i panda-innhegningen. I juli har avisen VG en gjennomgang av familieparkene i Norge. Dyreparken får terningkast 6. I september kjøper Braganza opp de siste aksjene og eier nå 100 prosent av Kristiansand Dyrepark. Samme måned viser en undersøkelse blant Parkens gjester at 93 prosent er så fornøyd at de vil anbefale Dyreparken til andre. 
For sjette år på rad blir det satt besøksrekord. Det endelige besøkstallet for 2006 ender på 626.037.

2007

Årets store nyhet er nytt Afrika-område, der løvehus og fire løver er den største attraksjonen. Ellers består "Afrika" av Barnas afrikanske landsby, en helt ny togbane (Reli Safari) og et stort afrikansk marked.
Afrika-området dekker 30 mål. Investeringen er den største i Parken noensinne. Hovedårsaken til det store løftet er at Dyreparken tar konsekvensen av at gjestene våre i stadig større grad opplever Dyreparken som en todagerspark.
For syvende år på rad blir det satt besøksrekord. Det endelige besøkstallet ender på 670.746 gjester.

2008

Årets største attraksjoner er Jungelland (ombygging av lekeområdet Gompeland) og Båtbasaren (ombygging av spill-området Cirkus Lalo). Jungelland er Europas største i sitt slag.
I tillegg kom minibåten Superspeed som erstatning for Christian den Lille, og klatrefjellet Stormberget ble åpnet.
Året 2008 kom i stor grad til å bli preget av mange og spesielle dyrefødsler. I mai kom det første ulvekullet på ti år, tre jervunger ble født samme måned og for aller første gang ble det flodsvinfødsel og keisertamarinfødsel i Dyreparken. En kenguruunge ble også flasket opp. 
Men det som definitivt skapte størst oppmerksomhet var at seks løveunger så verdens lys. Løvefødslene fikk internasjonal oppmerksomhet hele sommeren. Like stor oppmerksomhet ble det da en sjiraffkalv ble født senere på høsten. Den klarte ikke å drikke melk av moren, og store ressurser ble satt inn på å redde den. Etter 19 dager døde den.
Dyreparken.no lanserte helt ny nettside dette året, i tillegg ble pelsbok.no lansert. Kaptein Sabeltanns internasjonale smokkedag ble etablert 23. juni.
Årets besøkstall: 631.210 gjester - det nest beste resultatet noensinne.

2009

Årets nye attraksjon er KuToppen, som blir åpnet i slutten av mai. KuToppen består av et gårdstun med tradisjonelle gårdsdyr. Her er hovedhus, låve og seter, samt traktorbanen Traktorslepa. Konseptet skal vise næringskjeden "fra jord til bord", og Dyreparken inngår nå et langsiktig samarbeid med Tine.
Løveinnhegningen blir utvidet ved å inkludere arealet som tidligere var sjøløvebasseng. Daglige løvepresentasjoner blir en suksess, og skaper gjennom høysesongen fullt amfi.
Denne sommeren passerer besøket 1 million på Kaptein Sabeltanns kveldsforestillinger, siden starten i 1990. Dette skjer i Kaptein Sabeltanns 20-årsjubileum.
Under feiringen av sjimpansen Julius 30-årsdag i desember, blir alle barnehagene i Kristiansand invitert. Dette året blir Sol, den ene av de to opprinnelige orangutangene, overført til en dyrepark i Sveits, og Dyreparken mottar to nye orangutanger, Nala og Nony, fra Köln.
Årets besøkstall: 695.039 - det beste resultatet noensinne.

2010

Dyreparken etablerer Badelandet, en helt ny park. Badelandet bygges på øya der Sommerøya tidligere har vært. Praktisk talt hele øya tas i bruk, tilsammen 20 mål fordelt på et innendørs- og et utendørs badeområde.  Innendørsanlegget er 1800 kvm stort. Totalt består Badelandet av 12 sklier og 12 attraksjoner / bassenger, og åpnes 25. juni - på dagen 44 år etter at Dyreparken åpnet dørene offisielt for aller første gang. 

Et nytt inngangsparti tas i bruk i Inngang Øst. Billett- og serviceområdet er nå betydelig utvidet og består av 12 billettbuer.

På dyrefronten skjer det mye dette året. Sjiraffen Melvin blir født, et kull med fire ulvevalper ser dagens lys og i juni kommer to pandaunger til verden. Dyreparken tar også i mot to nye dyreslag; axolotl og panterkameleon. Tre jerver eksporteres til henholdsvis Tsjekkia og Tyskland. Av triste hendelser nevnes at løven Akira måtte avlives, slik at flokken er redusert fra ti til ni.

Sjimpansen Julius er fortsatt populær. I løpet av sommeren selges hans malerier for totalt 27.000 kroner, det dyreste går for 7.000 kr. Dyreparken lager nytt opptrykk av den opprinnelige Julius-boken, 23 år etter at bøkene ble utsolgt.

En dag i juli settes det besøksrekord med over 26.000 gjester på èn dag. Terje Formoe gjør denne sommeren comeback i rollen som Kaptein Sabeltann, og for aller første gang inviterer Dyreparken til VIP-kveld for årskortholdere. 

Årets besøkstall: 758.390 (Fra og med dette året er det offisielle besøkstallet summen av besøkende i Dyreparken og Badelandet).

2011

Årets nye attraksjon i Dyreparken er JungelBob, en bobsledeattraksjon som erstatter den gamle Bob-banen.

På våren viser TV2 de 7 første episodene av TV-serien "Dyrepasserne", som handler om livet til dyrepasserne i Dyreparken. Responsen og seertallene er så gode at TV2 bestemmer seg for å sende 9 nye episoder om høsten, samtidig som det gis klarsignal for opptak til Serie 2, som skal sendes neste år.

Årets besøkstall: 818.935.
    

2012

 Årets største begivenhet er åpningen av sjørøverhotellet Abra Havn.  Etter flere års planlegging og bygging, innvies det unike sjørøverhotellet Abra Havn med 171 leiligheter. Det finnes ikke maken i hele verden!

100-årsjubileet for Thorbjørn Egners fødsel blir markert med en stor parade gjennom Kristiansands gater. 3000 barnehagebarn deltar i paraden. I 2012 lanseres også Herli Land som egen kveldsforestilling i Badelandet, der det er bygget amfi og stupetårn.

"Veldig spesielle og ekstremt søte". Slik karakteriseres Dyreparkens nye dyr, ørkenrevene, verdens minste rever. Linus (5) en av sønnene til Julius, mister livet i en tragisk ulykke. Han faller i vanngraven som omringer sjimpanseøya, og drukner. To gaupeunger blir født i slutten av mai.

Årets besøkstall: 975.687 (Ny rekord!)

2013

Den nye tigerhunnen, Boonya, kommer helt fra Sibir. To av Dyreparkens dyrepassere drar til Sibir for å hente henne, og Boonya fraktes med fly til Gardermoen, deretter med bil til Kristiansand. Flyttingen er en del av det verdensomspennende avlsprogrammet for tigere.

Politiet i Oslo tilkaller Dyreparkens veterinær Rolf-Arne Ølberg for å bistå i et beslag av ulovlige reptiler i Oslo. Det er 200 reptiler i leiligheten som politiet har avslørt. 44 av disse får et nytt hjem i Dyreparken.

Årets sesong av den populære TV-serien "Alt for Norge" tar turen innom Dyreparken og Abra Havn da temaet er norsk barnekultur. De norskamerikanske deltakerne får et godt innblikk i både Kardemomme by og Kaptein Sabeltanns univers før de må gå planken fra Den Sorte Dame.

Årets besøkstall: 869.813

2014

Geparder er årets store dyrenyhet i 2014. Fire geparder flytter inn i Dyreparken. De får navnene Asante, Kito, Kero og Kasi. 

I september kommer et løvetamarinpar. Hunnen kommer fra København Zoo og hannen fra London Zoo. Løvetamarinene er utryddingstruet, men med hjelp fra et vellykket bevaringsprosjekt har reintroduksjon av arten fra dyreparker gitt positive resultater.

"Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama" er tittelen på en helaftens spillefilm fra Kaptein Sabeltanns univers.

TV 2 etablerer sommershowet "Sommer i Dyreparken". Fem programmer sendes med gjester og publikum i Kjuttaviga. Programledere er Janne Formoe og Gaute Grøtta Grav. 

Ørkenrevparet som kom til Dyreparken i 2012 blir foreldre til fem valper dette året. Det er aldri tidligere født ørkenrever i Norge.

Årets besøkstall: 896.778.

2015

Den aller største nyheten skjer 5. juni 2015, da åpner Dyreparkens nyeste attraksjon Hakkebakkeskogen.  

På selveste 17. mai nedkommer Boonya med fire velskapte tigerunger. Det er godt nytt, ikke bare for Dyreparken og alle våre besøkende, men også for de som i mange år har jobbet for bevaringsprosjektet. For 80 år siden var det bare 20 sibirske tigere igjen i hele verden. Nå er antallet økt til nesten 500 i naturen.

For første gang på ti år fødes det en kamelunge i Dyreparken.

Årets besøkstall: 1.025.096 (Ny rekord!)

2016

Dyreparken feirer 50-årsjubileum!

X