Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv

Borneoorangutang

Orangutanger er kreative og intelligente dyr som dessverre står i fare for å bli utryddet.

”Mannen fra skogen”, det er det orangutang betyr på malay. Ikke rart orangutanger har fått det navnet, for både utseende og oppførsel minner litt om mennesker.

Selv om orangutanger og mennesker har likheter, så er orangutangen mye større og sterkere. For eksempel er det få mennesker med like lange armer som den rødbrune apen. Armene kan nemlig bli 2,2 meter lange – det er lengre enn en høy mann.

Armene er forresten lengre enn beina. Beina minner litt om hender, og det er fint når orangutangen skal klatre i trærne. For det er i tretoppene i regnskogen at orangutangen lever det meste av livet sitt. Vet du hvordan du ser forskjell på hunn- og hannorangutang? Hannen har store kinnputer som blir større med alderen, han har langt skjegg og bart. I tillegg kan en se at på halsen har han akkurat som en pose. Denne halsposen gjør det mulig for orangutangen å lage sterke brøl. Dessuten har orangutangen lange hår på armene, disse henger som en kappe når armene er utstakt. Om dagen leter orangutangen etter mat, om kvelden bygger den et ”reir” ved å dra greiner og blader sammen. Når det er behov for det, lager den tak over seg. Hvis du er heldig, så får du sett det når de lager små tak over seg i Dyreparken. Soveplassen brukes normalt bare en natt.

Hunnen føder i et rede i tretoppene. Ungen henger fast på moren når hun klatrer rundt i trekronene. De vil holde sammen til ungen er omtrent åtte år. Orangutangen lever alene, men møter noen ganger andre når den spiser frukt. Unge hunner kan holde sammen i noen få dager. Tidligere trodde man at orangutang var én art, men nyere genetisk forskning viser at det finnes to arter, Borneo-orangutang og Sumatra-orangutang. I Dyreparken har vi Borneo-orangutang. Det har vært en kraftig nedgang i antall orangutanger de siste årene. Arten står nå i fare for å bli utryddet. Hogst av regnskogen og skogbranner er de største problemene. I tillegg fanges unger og selges som kjæledyr. Neste gang du er i Dyreparken, så kan du se på en voksen orangutang, og da vil du kanskje tenke at det kanskje ikke er det enkleste kjæledyret å ha. Orangutangene lever best i naturen, eller i Dyreparken der de er trygge.