Først og fremst: Dyreparken er lettet og glad for at Kimani har det bra. Hun er sterk og stolt – og frisk. Men hun blir altså ikke mor i denne omgang, slik både vi og hundretusener av spente nordmenn har trodd. «Halve Norge» har sittet oppe på nettene for å følge webkameraene fra gepardhuset i Dyreparken, folk har kommentert på youtube at de har skulket både skole og jobb for å følge med på det fascinerende dyrets bevegelser fram mot en fødsel. Våre egne dyrepassere har knapt sovet den siste uken i påvente av den spennende nye gepardfødselen. For en slik uvanlig fødsel har skjedd èn gang tidligere i Dyreparken, derfor var alle rutiner på plass og alle var på tå hev.

Røntgenbilder tatt i går var av for dårlig kvalitet til at det var mulig å fastslå noe. Men nye bilder tatt i dag styrker dessverre teorien man har fryktet siden i går – og den nedslående konklusjonen er et faktum: Kimani har ikke noen unger i magen. Det er helt tomt. Det er skuffende. Først og fremst overraskende, dernest sårt og leit.

Hvordan kunne man tro at Kimani var drektig?
I midten av oktober ble det dokumentert mange paringer mellom Kimani og Kito, i løpet av to dager. Kimani begynte etter hvert å legge på seg, og viste alle tegn på en vellykket graviditet – dette har hun vært gjennom før. Magen vokste sakte men sikkert, og hun viste stor appetitt. Når man kan ha opptil 5-6 fostre i magen må man ha mer næring enn normalt. De siste ukene har hun veid ni kilo mer enn normalt. Vi var spent på om det kom 3, 4 eller 5 unger.

Termin ble fastslått til 13. - 16. januar, 90 - 95 dager etter paring. Forrige gang hun fødte, i 2016, kom fødselen på dag 93. Men denne gang, da dag 100 var passert, oppstod en bekymring hos de ansvarlige dyrepasserne om at ikke alt var som det burde være.

Hvorfor ble det ikke tatt en graviditetstest?
Å fastslå om en gepard er drektig er dessverre ikke like enkelt som å ta graviditetstest på mennesker. Det kan kun fastslås gjennom en avføringsprøve. Prøven må sendes med posten til et laboratorium i Tyskland, og det tar lang tid å få svar. Forrige gang Kimani gikk drektig ble en slik prøve tatt og sendt til analyse. Svaret kom ikke fram til Dyreparken før noen dager før fødsel. Det ble selvsagt vurdert denne gang også, men man lot være, først og fremst siden alle andre tegn var så tydelige og dernest på grunn av erfaringen fra forrige gang - man visste at man uansett ikke ville få noe svar før tidligst like oppunder termin.

Siden det ikke var noe tegn på at noe kunne være galt ble heller ikke røntgen eller andre undersøkelser vurdert. Dyreparken legger ikke dyr i narkose uten at det er helt nødvendig. Det er først nå i ettertid, når man har gjort forsøk med å bruke erfaringen fra klikkertrening til å få Kimani til å stå stille på en vekt, at det er blitt gjort vellykket forsøk med å koble opp et røntgenapparat i tilknytning til vekten. Denne praksisen vil gjøre det bli mye enklere å innføre en slik rutine neste gang Kimani blir drektig.

Hva er innbilt svangerskap?
Innbilt svangerskap (også kalt fantomsvangerskap eller skinndrektighet) er et kjent medisinsk fenomen, som oppstår både hos mennesker og dyr. Eksperter er uenige om omfanget, men at det forekommer i større eller mindre grad er utvilsomt. Det skjer forandringer i hormonnivået og den som opplever innbilt svangerskap kan ha mange eller alle fysiologiske tegn på graviditet.

Unikt engasjementet
Vi er veldig glad for at det er så mange som har fulgt med på Kimani de siste dagene. At så mange engasjerer seg for dyr er fantastisk, og oppmerksomheten som dette vakre dyret har fått er utrolig. Vi satte opp webkameraer i gepardhuset i god tid for at interesserte kunne følge med, og interessen viste seg fort å bli helt enorm. Flere hundre tusen seere. Et utall kommentarer og delinger. Meldinger kommer fra hele verden, hele døgnet. Skoleklasser og barnehager har fulgt med på livestreamen i klasserommene, og har gjort om på timeplanen. Plutselig ble gepard pensum og deres status som sårbar dyreart kom på agendaen over hele Norge.

Selvsagt skulle vi sett at utfallet hadde blitt et helt annet. Det er ikke noe vi heller skulle ønske enn å servere dere levende bilder av små gepard-nøster. Vi forstår at mange er skuffet nå. Samtidig er vi veldig glad for engasjementet deres og at dette vakre dyret har fått så mye oppmerksomhet. Dessuten har mange lært mer om geparder enn de kunne fra før. Det er det viktigste utgangspunktet for å opprettholde en levedyktig bestand.

 

 

Les mer:

Geparder i Dyreparken

Fakta om gepard

Undervisningsopplegg

Sjekk aktivitetskalenderen for når det er dyrepresentasjon av geparder.

 

X