Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Terrariet

Bladskjærermaur

Bladskjærermaurene i Dyreparken er arten Atta cephalotes. De lever i symbiose, et tett samarbeid, med soppen Leucocoprinus gongylophorus som de dyrker som mat.
Visste du dette?

Veldig sterke!

Bladskjærermaur har sterke kjever som kutter gjennom blader. Bladene bæres til maurtua hvor de tygges til en masse. På massen dyrkes en sopp som er mat til maurene. Bladskjærermaur passer veldig godt på soppen som de  lever av. Soppen gjødsles med maurenes bæsj og plantes på et nytt sted om det er nødvendig. 

Når bladskjærermaurene skal ut å høste blader, markerer de stien de går med lukt. Dette gjør at de finner veien tilbake. Dersom de finner gode blader markeres veien fra bladene til tua så andre maur kan finne veien dit. Maurene kommuniserer også ved å sende vibrasjoner gjennom bakken. 

Maur er veldig sterke. De kan bære blader som veier 20 ganger mer enn sin egen kroppsvekt.

Et imponerende koloni

Flere millioner medlemmer

En enkelt maurkoloni kan inneholde opptil flere millioner medlemmer som stort sett er hunner. Tua består av en dronning og arbeidsmaur.  Dronninga har en oppgave, og det er å legge egg. Hun kan legge opp til 150 millioner egg i løpet av livet. Arbeidsmaurene har ulike oppgaver, noen tar vare på eggene og larvene og dyrker soppen, noen kutter blader som de bærer til tua og noen er soldater. 

Dronningen er den største mauren i tua og kan bli 22 mm lang, arbeidere varierer i størrelse ut ifra hvilken oppgave de har og er 2-14 mm.

Lær mer her

Art Atta cephalotes
Engelsk Leafcutter ant
Utbredelse Sør- og Mellom-Amerika, Sør i USA
Leveområde Skog
Størrelse Dronning: 22 mm; arbeidere: 2-14 mm
Føde Sopp som de dyrker i tua
Antall unger Opp til 150 millioner
Status Ikke truet
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Leddyr Arthropoda
Klasse Insekter Insecta
Orden Vepser Hymenoptera
Tribus Sopp-dyrkende maur Attini
Familie Maur Formicidae
Underfamilie Broddmaur Myrmicinae
Slekt Bladskjærermaur Atta
Art Bladskjærermaur Atta cephalotes