Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpent fra 20. juni

Fra 20. juni til høstferien.

Se åpningstider og priser

Gaupe

Afrika har løve og gepard, Asia har tiger. Men visste du at Norge også har et viltlevende kattedyr? I Nordisk Villmark i Dyreparken treffer du gaupa.

I Nordisk Villmark i Dyreparken bor en gaupefamilie. Egentlig lever gaupene alene, men siden dette er en familie som alltid har holdt sammen, trives de veldig godt i hverandres selskap.

I Dyreparken kan du hver dag se dyrepresentasjon av gauper. Da hender det at dyrepasserne henger kjøtt på en krok i en strikk, som henger på en slags taubane. Gaupene må hoppe opp for å få tak i maten. Gaupa kan hoppe fem meter langt og to meter rett opp i lufta. Når de må gjøre en jobb for å få seg mat, holdes jaktinstinktet og sansene til dyrene ved like.

Gaupa er et rovdyr og det eneste kattedyret som lever vilt i Skandinavia. Gaupa trives best i skog, og hiet ligger oftest i fjellkløfter og i storsteinet ur, alltid godt skjult. Gaupa markerer reviret sitt med luktmarkeringer og kloremerker i barken på trærne. Den lever alene, og hunnen og hannen treffer hverandre bare en kort periode under paring. Gaupa er aktiv om natten. Dagen tilbringer den i ro.

Gaupa har et lite hjerte og er derfor ikke en særlig utholdende jakter. Gaupa jakter i stedet med overraskelsesangrep hvor den smyger seg inn på byttet. Den har godt syn og god hørsel som den bruker når den jakter. Den kan for eksempel lukte et rådyr på 600 meters avstand. Om vinteren gjør de store runde potene at gaupa ikke synker så langt ned i snøen. Gaupa kan fange og spise dyr som er opp til fire ganger så stort som den selv.

Det er sjelden mennesker treffer gauper ute i naturen. Men her er litt info om gaupa, slik at du lettere kan kjenne den igjen: Gaupa er et kattedyr og ser ut som en stor katt med veldig lange bein. Når den er voksen, veien den mellom 16 og 25 kg, og det er en del mer enn en vanlig norsk skogkatt som veier mellom 3 og 7 kg.

Fargen er gulgrå til rødbrun med mange ulike mønster i pelsen. Gaupa har kort hale med svart haletupp. På toppen av ørene til gaupa stikker det opp svarte tuster, og de har litt hvitt bak på ørene. De har mye større og kraftigere poter enn en katt.

Gaupa er et rovdyr. Favorittmaten er rådyr. Den spiser også mus, hare, geiter, sauer, fugl og smågnagere. Men en ting gjelder for alt kjøttet gaupa liker: det må være ferskt.