Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpent fra 24. april.

Se åpningstider og priser

Handlekurv

Historisk begivenhet for sårbar art i Dyreparken

Fredag 6. november 2020 ble en kronduekylling klekket, og det er første gang i Dyreparkens historie at en kronduekylling har overlevd. Kronduen er verdens største due, og er klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste.

– Det er utrolig gledelig at vi endelig har fått unge på kronduene i Dyreparken. Ungen er viktig for bevaringsprogrammet for krondue, sier biolog Helene Axelsen.
Krondue (goura sclaterii), som lever i skogen på Ny-Guinea og Indonesia, er verdens største due. Fuglen har fått navnet sitt fra den vifteformede kronen den har på hodet. Den er blågrå med et lillarødt bryst og har røde øyne. Kronduen lever på bakken i små flokker hvor den spiser frukt og frø om dagen og hviler i trærne om natten.
Redene bygges i trær og består av grener og dødt plantemateriale. Hannen lokker hunnen til redet og varter henne opp. Hunnen legger ett egg som klekker etter 30 dager. Begge deltar i rugingen og pass av ungen. Kronduen produserer og gulper opp en tykk melkeaktig masse (kromelk) rett før eggene klekker. Kromelken er veldig næringsrik og gis til kyllingen de første dagene etter klekking. Ungen forlater redet etter ca. en måned. Foreldrene fortsetter å mate og å ta seg av ungen.
Kronduen er klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen til kronduen er ødeleggelse av leveområdene. Kronduene blir i tillegg jaktet for kjøttet og dens fine fjær. Kronduene i Dyreparken er med i et internasjonalt bevaringsprogram for arten, og det er Parkens biolog Helene Axelsen som er koordinator for bevaringsprogrammet av krondue. Hun har oversikt over alle kronduene som er med i bevaringsprogrammet, og gir anbefalinger til hvilke kronduer som skal få unger med hverandre. Målet er å ha en sunn populasjon av kronduer i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.