Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Rovdyr

Gepard

Geparden er verdens raskeste pattedyr på land og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t.

Visste du at...

Utrydningstruet

For 100 år siden fantes det rundt 100.000 geparder i Afrika og Asia. I dag er det bare ca. 7.000 geparder i Afrika og noen få i Iran. Geparden er klassifisert som sårbar på IUCN sin rødliste.

Sprinter

Verdens raskeste

Geparden har en perfekt kropp for høy fart. Kroppen er slank, den har et smalt midje, dypt bryst og lange bein. Det neste er kanskje ikke så lett å se, men hjørnetennene til geparden er mindre enn på andre kattedyr. Når røttene til hjørnetennene er mindre, er det nemlig mulig å ha større neseåpning, noe som gjør at den får bedre luftopptak. Dette er nødvendig for at geparden skal komme seg etter en sprint. Toppfarten på opptil 112 km/t er ikke et tempo geparden klarer ikke å holde særlig lenge. Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må geparden roe ned farten og hente seg inn for neste sprint i jakten på mat.

Fotsporene til geparden er smalere enn hos andre kattedyr, potene minner mer om hundepoter. Klørne er sløve og trekkes ikke helt inn slik som hos andre kattedyr, potene fungerer dermed som en sprinters piggsko. Geparden får godt tak i underlaget som hjelper dem med å løpe veldig fort. Tåputene er harde og peker framover, det er fordi det skal bli enklere å gjøre et plutselig stopp i høy fart. Halen er lang og smal og hjelper geparden til å holde balansen når den endrer retning under jakt.

Gepard som spiser
Mat

Jakten

Geparden jakter med synet. Den kan se byttedyr opptil 5 km unna og oppdager ofte byttet fra et utsiktspunkt. Geparden jakter for det meste på ulike antiloper, men kan også ta vortesvin og mindre dyr som fugler og harer. De fleste kattedyr jakter ved å smyge seg innpå byttet for så å angripe. Geparden har spesialisert seg på fart og løper fort for å ta igjen byttedyrene.

Sprinten kan starte fra 500-600 meter dersom antilopene gresser og ikke ser geparden. Da kan geparden komme opp i en fart på 112 km/t (skrittlengden kan da være på opptil 9 meter). Som regel løper ikke geparden i topphastighet fordi den i en jakt også må skifte retning og svinge. Geparden bruker forlabben til å slå på skulderen, rumpa eller låret til antilopen for å få den i ubalanse. Så går den på strupen til byttet. Større byttedyr kveles i løpet av 2-10 minutter og dras deretter inn i skyggen. Geparden kan spise opp til 14 kg på et måltid. Den spiser veldig fort for å hindre at byttet stjeles av løver, hyener eller andre dyr.

Når det jaktes på byttedyr som er på vakt sniker geparden seg inn på byttet ved å bøye seg ned i gresset. Geparden lykkes sjeldent med å fange byttet på sprinter over 200 meter. Derfor er det viktig å snike seg innpå til den er nærme nok, vanligvis angriper geparden når den er 70-100 meter fra byttet. En hunn med unger trenger gjerne å fange et byttedyr om dagen mens enslige hanner jakter hver andre til femte dag. De fleste jaktforsøk mislykkes.

Paring og

Gepardunger

Geparden er normalt vennlig mot andre geparder, men når hunnen er i brunst, altså når hun er klar til å pare, kan hannene sloss om henne. Hanner som lever sammen steller hverandre og holder tett sammen, og de kjemper normalt ikke mot hverandre om hunnen, men sørger for at andre hanner utenfra ikke kommer til. Gepardhanner og -hunner er kun sammen under paring som kan skje hele året.

Gepardhunner går drektig i ca. tre måneder og føder normalt 3-4 unger som veier 150-400 gram Det er heller ikke uvanlig med 2-6 unger og det er registrert kull på hele 8 gepardunger. Ungene fødes der gress, planter og busker vokser tett for å kunne skjules fra rovdyr. De er blinde når de fødes og åpner øynene etter 4-11 dager.

Etter seks uker begynner ungene å følge moren. Hun lærer dem å jakte og klare seg selv. Ungene drikker melk de første 3-6 månedene og holder sammen med moren i opptil halvannet år. Hun får normalt et nytt kull etter 17-20 måneder. Det er hunnen som passer på og oppdrar ungene, hannen er kun med på paringen.

Gepardunger er veldig utsatt for løver og hyener og for sykdommer. Bare 5 % av gepardungene som fødes overlever til de klarer seg på egen hånd.

Gepard, leopard eller jaguar?

Mange synes det er vanskelig å se forskjell på gepard, jaguar og leopard.
Her er tre tips på hvordan du lett kan se forskjell:

Tårelinje

Geparden har en sort stripe fra øynene og ned til munnen, som minner om en tåre. Ingen andre kattedyr har denne stripen.

Svarte prikker

Geparden har helt sorte prikker i pelsen. Jaguar og leopard har mer mønstrete og ujevne prikker/rosetter. 

Lange bein

Geparder har lange bein og høy bakende, de er nemlig bygd for høy fart. Jaguar og leopard har kortere bein, de er bygd for ren styrke.

GEPARD
(Acinonyx jubatus)
LEOPARD
(Panthera pardus)
JAGUAR
(Panthera onca)

Lær mer om gepard

Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Orden Rovdyr Carnivora
Klasse Pattedyr Mammalia
Familie Kattefamilien Felidae
Slekt Geparder Acinonyx
Art Gepard Acinonyx jubatus

Geparden er kjent som verdens raskeste dyr, men det er viktig å legge til ordene «pattedyr» og «land». Grunnen er at det finnes andre dyr som for eksempel flyr raskere. Verdens raskeste pattedyr er faktisk en flaggermus. Den brasilianske/meksikanske flaggermusarten Tadarida brasiliensis flyr så fort som 160 km/t. Siden flaggermus også er et pattedyr er geparden derfor verdens raskeste pattedyr på land eller det dyret i verdens som løper raskest.

Men geparden klarer ikke å holde toppfarten særlig lenge. Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må geparden roe ned tempoet.

Se våre videoer på Youtube