Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpner igjen 1. april

Handlekurv
Struts
Afrika

Struts

Struts er verdens største fugl. Strutser kan ikke fly, men er veldig gode til å løpe. De kan løpe så fort som 70 km/t. I Dyreparken finner du strutsene på den afrikanske savannen.

Verdens største fugl

Strutsen er verdens største fugl. Den har en lang, tynn, gråfarget hals, lite hode, stor fjærkledd kropp og to svært kraftige ben. Hannen har svarte fjær mens hunnen har en gråbrun farge på fjærene. Strutsen har kun to tær på hver fot, noe som er helt spesielt i fugleverden. Strutsen kan ikke fly, men kan til gjengjeld løpe i 70 km/t i opptil 30 minutter av gangen. De kraftige beina og skarpe brukes til å forsvare seg med mot rovdyr som for eksempel løver.

Strutsen lever i Afrika på savannen sammen med blant annet sebraer og forskjellige antiloper. Strutser går sammen i grupper og størrelsen på gruppen varierer. I paringstiden kan en flokk inneholde 50 strutser, mens resten av året går de ofte i mindre grupper på 2-5. Den dominante hannen parer seg med hunnene som alle legger egg i samme rede. En hunn legger som regel mellom 7-10 egg. Et strutseegg kan veie opptil 1,5 kilo! Både hannen og hunnene deler på rugejobben og tar seg av strutsekyllingene som klekkes ca. seks uker etter at eggene er lagt. Strutsekyllingene er oppe på beina etter to-tre dager og følger foreldrene til de er rundt et år gamle.

Visste du at ...

Et strutseegg kan veie opptil 1,5 kg! Det tilsvarer mellom 20 og 24 hønseegg.

Øyeeplet til strutsen er større enn hjernen.

Strutsehannen har svarte fjær mens hunnen har gråbrune fjær.

Lær mer om struts

Art Struthio camelus
Engelsk Ostrich
Utbredelse Afrika
Leveområde Savanne, stepper og ørkenområder
Føde Gress og annet plantemateriale
Vekt 100-160 kg
Levealder 10 – 30 år,
Klekketid 6 uker
Antall egg 7-10
Status Ikke truet (IUCN Red List)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Fugler Aves
Orden Strutsefugler Struthioniformes
Familie Strutsefamilien Struthionidae
Slekt Strutser Struthio
Art Struts Struthio camelus

Strutseegget er verdens største egg, men hvis man relativt til størrelsen på fuglen som legger egget er strutseegget faktisk verdens minste.

Nei, det at strutsen stikker hodet ned i sanda når den blir redd er en myte og skjer kun i tegnefilmer. Grunnen til at denne myten har oppstått er sannsynligvis det at strutser noen ganger legger seg ned på bakken med utstrakt hals for å unngå å bli oppdaget av rovdyr.

Struts er ikke en truet art. Antallet struts går nedover, men ikke fort nok til at de kan klassifiseres som utrydningstruet. På IUCN Red List kan du lese mer om hvorfor struts er klassifisert som ikke truet (Least Concern).

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.