Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Elandantilope
Afrika

Elandantilope

Elandantilopen er verdens største antilope.

Verdens største antilope

Elandantilope er den største antilopen i verden og lever i Afrika. Den har en gråbeige pels med en svart stripe over ryggen, hvite striper som går loddrette ned langs siden og en kort man langs nakken. Brystet, nakken og skuldrene er store og kraftige sammenlignet med andre antilopearter. Beina er solide, men relativt korte. Over manken har den en pukkel. Hannen er mye større enn hunnen, han kan veie opptil 1000 kg, mens hun blir opptil 600 kg tung. Begge kjønn har spiralformede horn. Hannens horn kan bli opptil 1,2 meter lange og hunnenes horn blir ca halvparten så lange som dette. På hodet til hannen er hårene sammenfiltret til en hårtopp og på halsen har elanden en hengende halspose.

Drøvtygger

Elandantilopen oppholder seg ofte i skyggen om dagen. Om morgenen og kvelden finnes de i mer åpne områder, hvor de spiser på gress, urter, løv og busker. Den bruker av og til hornene til å bryte av greiner med blader som den kan spise. Hovene brukes til å grave opp løk og røtter fra jorden. Elandantiloper er drøvtyggere og magen er delt i fire deler, akkurat sånn som kua.

Flokkdyr

Elandantiloper lever i flokker som består av hunner, kalver og en eller flere hanner. Flokkene er som regel på rundt 25 dyr, men flokker på over 700 dyr har blitt sett. Hvis det er flere hanner i flokken er det den dominante hannen som får pare seg med hunnene. Når hannene sloss tvinner de hornene sine sammen med motstanderens horn og dytter med all sin kraft. Gamle hanner lever ofte alene.

Visste du at ...

Øynene sitter på siden av hodet og gjør at elandantiloper kan så å si se rundt seg i 360 grader. Det er veldig nyttig for å kunne oppdage rovdyr.

For å overleve tørke kan elandantiloper la kroppstemperaturen stige med opptil 7 °C! På denne måten unngår de å miste væske i form av svette.

Elandantilope

Elandantilopen kan løpe i opptil 70 km/t selv om den er så stor og tung. Hvis den må flykte og møter på et hinder kan den også hoppe 1,5 m høyt for å komme seg over.

Lær mer om elandantilope

Art Tragelaphus oryx
Engelsk Common eland
Utbredelse Afrika
Leveområde Steppelandskap, savanne og åpne områder
Føde Gress, urter, løv og busker
Levealder 15 – 20 år
Vekt 300 – 1000 kg
Drektighetstid 8,5 – 9 måneder
Antall unger 1
Status Ikke truet (Livskraftig)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Partåede hovdyr Artiodactyla
Familie Slirehorndyr Bovidae
Slekt Elandantiloper Tragelaphus
Art Eland Tragelaphus oryx

Kalven fødes under regntiden når det er mye mat. Når kalven blir født er det vanlig at den veier rundt 25-35 kg. Hunnene beskytter ungene mot rovdyr ved å flokke seg sammen og jage vekk rovdyrene, for eksempel løver. Kalven drikker melk frem til den er 4-5 måneder, og blir kjønnsmoden når den er 3-4 år. Kalvene holder ofte sammen i grupper.

Elanantiloper blir holdt som husdyr i Afrika på grunn av melken, kjøttet og skinnet.  Melken er mer proteinrik og fettrik enn kumelk.

Elandantilopen er veldig god til å tilpasse seg området og miljøet rundt seg. Den kan oppholde seg både i tørre ørkenområder med lite tilgang på mat og vann, og i høyder på opptil 4600 meter over havet.

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.