Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpner igjen 1. april

Handlekurv
Dvergsilkeape
Jungelen

Dvergsilkeape

Dvergsilkeaper veier bare rundt 100 gram og er verdens minste ape. Disse små apene lever i regnskogen i Sør-Amerika. Her holder de sammen i familiegrupper i trærne.

Verdens minste primat

Dvergsilkeape er verdens minste primat. Voksne dvergslikeaper veier bare rundt 100 gram! Arten tilhører tamarin og marmoset-familien (Callitrichidae), og er lever i regnskogenene i den vestlige delen av Amazonas i Sør-Amerika. De er brune i fargen slik at de er godt kamuflert i trærne, og har skarpe klør til å klatre og holde seg fast i greinene med. Dvergsilkeapene spiser for det meste kvae, og kjeven og tennene er tilpasset til å kunne gnage hull i barken på trærne slik at de får tak i kvaen. De spiser også frukt, nektar, og små insekter.

Familiegrupper

Dvergsilkeapene lever i små familiegrupper på opptil 10 aper. De kommuniserer med hverandre gjennom forskjellige lyder, kroppsspråk, og lukter. På brystet og kjønnsorganene har de kjertler som de gnir på overflater for å etterlate spor som andre aper kan lukte – dette brukes spesielt av hunner for å fortelle hannene at de er i brunst (at de er klare til å pare). Hunnene går drektige i ca. 4,5 måneder og føder som regel tvillinger. Hele flokken er med på å ta vare på og stelle ungene, og når ungene er rundt to år gamle kan de forlate sin familiegruppen sin for å lage en ny flokk. Dvergsilkeapene kan leve i opptil 10 år.

Utrydningstruet

Dvergsilkeape er klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste.

Arten trues av avskoging. Områdene med skog langs elver, hvor dvergsilkeapene lever, er populære blant mennesker for husbygging. Skogen hogges og påvirkes også av gruver, oljeutvinning, palmeolje- og kakaoplantasjer.

Dvergsilkeaper jaktes på, fanges og selges ulovlig som kjæledyr. Dvergsilkeape er oppført på CITES Appendix II. Det betyr at all handel av arten er strengt kontrollert.

 

Les mer på IUCN

Visste du at ...

Dvergsilkeapen har fleksibel nakke. Den kan rotere hodet 180 grader, noe som hjelper den å oppdage og unngå rovdyr.

Dvergsilkeaper hjelper planter med å spre frøene gjennom å spise frukt. Frøene blir så kommer så ut med avføringen.

Dvergsilkeaper lever i familiegrupper som kalles «tropper». En tropp består vanligvis av
2-6 aper.

Lær mer

Art Cebuella pygmaea
Engelsk Pygmy Marmoset
Utbredelse Sør-Amerika (Brasil, Colombia, Ecuador, Peru)
Leveområde Skog
Levealder 8-12 år
Vekt 85-140  gram
Føde Saft fra trær, frukt, insekter og små dyr
Drektighetstid 4,5 måneder
Antall unger 1-2
Status Sårbar (IUCN)
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Primater Primates
Familie Silkeaper Callitrichidae
Slekt Dvergsilkeaper Cebuella
Art Dvergsilkeape Cebuella pygmaea