Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv

Julius

Julius ble født 26. desember 1979 – og er altså blitt 40 år gammel. Julius har hatt et langt og innholdsrikt liv.

Noen dager etter fødselen 2. juledag 1979, ble han forlatt av moren Sanne. Derfor måtte Julius vokse opp hos mennesker, først og fremst hos Dyreparkens lege Billy Glad og Dyreparkens direktør Edvard Moseid. Da Julius bodde sammen med mennesker fikk han leke med menneskebarn og lærte seg å gjøre mennesketing. Han lærte seg å spise med skje, han ble veldig glad i sjokolademelk, han lærte å male og noe av det aller morsomste han visste var å kjøre bil.

Målet var å få Julius tilbake til sjimpanseflokken, men i mange år var Julius isolert fra flokken i Juliusgrotta, der han etter tur var samboer med Josefine, Miff og Bini. Med Bini fikk han sønnen Julius Junior, i 2003. Senere ble han også far til Yr, i 2011.

I desember 2005 ble Julius endelig gjenforent med de andre sjimpansene, og i dag er han lederen i flokken.

Se Julius sin tidslinje

Julius vokste opp hos mennesker

Sjimpansen Julius ble avvist av sin mor da han var baby, og derfor måtte han tas ut av flokken for at han skulle beholde livet. De første par årene av livet sitt bodde Julius vekselvis hos familiene Glad og Moseid. Edvard Moseid var Dyreparkens direktør, og William Glad var Dyreparkens lege. Her kan du se bilder av Julius første år hos menneskene som passet på ham.

Se bildegalleri av Julius som liten

Her kommer Julius som alle vil se

Kan du Juliussangen?

I løpet av de første årene ble Julius en stor TV-stjerne. Det ble laget film om ham, og han fikk både bok og sang. Her kan du se teksten til Juliussangen. Den ble laget av Terje Formoe i 1983.

Utryddingstruet

Da Julius ble født, levde det omtrent 1 million ville sjimpanser i verden, 40 år senere er det færre enn 300.000 igjen. Fortsetter utviklingen som dette, og lever Julius like lenge som de eldste dyreparksjimpansene og blir 60 år, så er det ikke sikkert det da er mange ville sjimpanser igjen i verden.

Julius og flokken hans

Les om Julius og flokken hans

Intelligente dyr

Sjimpanser minner veldig om oss mennesker. De går ofte på to ben og bruker hendene slik mennesker gjør. Når sjimpanser møtes, hilser de ofte på hverandre ved å klemme hverandre. De har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere, for eksempel kan de smile ved å vise undertennene. Sjimpansen er veldig intelligent – og den er menneskets nærmeste slektning, mer enn 98 prosent av genene vår er identiske.

Dyrepresentasjon av sjimpanser

I Dyreparkens høysesong kan du lære mer om Julius og de andre sjimpansene i dyrepresentasjonen som starter kl. 13.00 i Jungelen i sommerferien.

Barnehageopplegg om Julius og sjimpanser

I 40 år har barn og voksne hatt et forhold til sjimpansen Julius. Mange er glad i ham. Fra våre daglige møter med barn og Julius, har vi sett at denne relasjonen kan være et flott utgangspunkt for å snakke sammen om truede dyrearter og vern om naturen. I forbindelse med Julius-jubileet har vi laget et pedagogisk opplegg for barnehager med dans, sang, fortelling, leker, filmer og hobbyaktiviteter. Vi håper mange vil kunne ha glede av dette opplegget. 

 

Barnehagemateriell: Julius

Lwiro-prosjektet

Dyreparken støtter et rehabiliterngssenter for sjimpanser i Lwiro i Kongo. Senteret tar i mot sjimpanser og andre aper som blir beslaglagt av myndighetene, etter at de har blitt ulovlig holdt, misbrukt eller forsøkt solgt som kjæledyr.

Apene er født ute i naturen og er ulovlig fanget. Målet med prosjektet er å gi apene et så godt liv som mulig, og forhåpentligvis en dag å få slippe dem tilbake i naturen. Lwiro-prosjektet driver også informasjonsarbeid for å få slutt på den ulovlige jakten.

Senteret er en viktig arbeidsplass for de lokale, og rehabiliteringssenteret bidrar til ulike og gode ringvirkninger i området. Senteret kjøper frukt og andre varer og tjenester lokalt, bidrar til skolegang for barn i området og genererer også andre arbeidsplasser for lokalbefolkningen. Hver eneste krone som bidrar til dette prosjektet i regi av Dyreparken går uavkortet til Lwiro rehabiliteringssenter.