Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Shetlandsponni
KuToppen

Shetlandsponni

Shetlandsponni er en liten ponnirase som kommer fra Shetlandsøyene utenfor Skottland.

Shetlandsponni

Shetlandsponnier har en kompakt og kraftig kropp med korte muskuløse bein og lite hode. Manen og halen er lang og bustete.

Shetlandsponnien finnes i mange ulike fargevarianter. De vanligste fargene er brun og svart, og mange ponnier er flekkete.

Liten, men sterk

Shetlandsponnien har levd på Shetlandsøyene i over 2000 år, men opprinnelsen var sannsynligvis fra Skandinavia. De ble avlet frem til små og sterke hester som ble brukt til frakt og transport. Ponnien kan trekke det dobbelte av sin egen vekt, og sett i forhold til vekta er dette dobbelt så mye som andre hesteraser greier.

Mer om hester

Hesten er et domestisert hovdyr som stammer fra ville bestander som levde i steppeområder i Eurasia (Europa og Asia). De ble temmet av mennesker for omkring 6000 år siden, da de ble brukt til arbeidskraft og som transportmiddel. Gjennom årene har det blitt avlet hundrevis av forskjellige hesteraser som varierer i størrelse og bruksområde.

De minste hesterasene kalles ponnier og kan være lavere enn én meter i mankehøyde. De største rasene sånn kan ha en mankehøyde på opptil 180cm. I noen land kan man finne flokker med ville hester men de er individer av den domestiserte arten som har forvillet og formert seg ut i naturen. Det finnes bare en vill hesteart, og det er den utrydningstruede przewalskihesten (Equus ferus przewalskii).

Sosiale dyr

Hester er fluktdyr som lever i flokker. Flokken består vanligvis av en dominant hingst og noen hopper med føll. Hester kan sove liggende, men sover helst oppreist slik at de kan våkne raskt og komme seg unna trusler. De har noen av de største øynene blant alle pattedyr og har utviklet et veldig godt syn for å kunne oppdage trusler på avstand. Hester spiser hovedsakelig gress og andre planter og bruker store deler av dagen sin på å spise.

Hester er sosiale dyr og i hvileperioder er det som regel en hest i flokken som holder utkikk mens resten sover. Hester knytter seg til hverandre gjennom å stelle hverandre og kroppsspråket er en viktig del av kommunikasjonen, som for eksempel bevegelse av ørene og halen.