Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv
Baktrisk kamel
Kardemomme by

Baktrisk kamel

Kameler er eksperter på å overleve i tørt landskap. De tåler både varme og kulde godt.
Baktrisk kamel

Ørkendyr

Den baktriske kamelen har en lang hals, hårete og korte ører og en ganske kort hale.Den er god tilpasset et liv i ørkenen og har en pels med lange, brune hår. Pelsen isolerer mot varme om dagen og gir varme til kamelen i de kalde nettene i ørkenen. Kamelen kan tåle temperaturer fra -29 °C til 38 °C. Huden har nesten ingen svettekjertler. Kamelen mister vinterpelsen så hurtig at den kommer av i store flak, det gir kamelen et raggete utseende. 

Kamelen kan gå veldig lenge uten vann. Den kan overleve et væsketap på 40 % av kroppsvekten sin! Når den drikker kan den drikke opp til en fjerdedel av kroppsvekten sin. Etter en periode uten vann kan den drikke 110 liter vann på bare 10 minutter. Kameler kan drikke brakk og saltvann.

Spiser det meste

Kamelen er ikke kresen og spiser alle planter som vokser i ørkenområder. Den spiser gress, busker, blader, og tørre, tornete eller salte ørkenplanter som ingen andre dyr vil røre. Hvis kamelen ikke får tak i planter kan den spise fisk og kjøtt for å overleve. De to puklene består av fett og er et energilager som kan brukes i perioder med lite mat. Når kamelen har fått mye mat er puklene oppreist og store, hvis den ikke har fått nok mat vil puklene krympe og ofte henge over til den ene siden. 

Luktesansen til kamelen er veldig god. Kamelen kan lukke neseborene slik at sand og støv ikke kan komme inn. Overleppen er delt i to. Det er en kløft fra hvert nesebor til den delte leppen, slik at fuktighet fra nesen kan fanges opp av munnen. 

 

Kritisk truet

Baktrisk kamel er i dag det eneste ville kameldyret utenfor Amerika. For 4500 år siden ble kamelen temmet og spredt til store deler av verden, men den ville baktriske kamelen lever bare i Gobiørkenen i Mongolia og i Kina.

Baktrisk kamel står i fåre for å bli utryddet i naturen på grunn av jakt og tap av leveområdene. Det er færre enn 1000 baktriske kameler i naturen og arten har statusen kritisk truet på IUCN sin rødliste.

Les mer på IUCN 

Visste du at ...

Kamelen sine to pukler består av fett og er et energilager som kan brukes i perioder med lite mat.

Baktrisk kamel

Det finnes to kameldyrarter. Den ene er den baktriske kamelen som har to pukler, den andre er dromedaren som bare har en pukkel.

Kamelen har to rader med lange øyevipper som beskytter mot sand og støv.

Lær mer

Art Camelus bactrianus
Engelsk Bactrian Camel
Utbredelse Øst-Asia, Gobiørkenen
Leveområde Ørken og stepper
Levealder 40-50 år
Vekt 300-700 kg
Føde Gress og planter
Drektighetstid 13 måneder
Antall unger 1
Status Kritisk truet (IUCN Red List)
Dyreriket Animalia
Ryggstrengdyr Chordata
Pattedyr Mammalia
Partåede hovdyr Artiodactyla
Kameldyr Camelidae
Kameler Camelus
Baktrisk kamel (domestisert)

Baktrisk kamel

Camelus bactrianus

Camelus ferus

 

Her kan du lese enda mer om baktriske kameler:

IUCN – Bactrian Camel 

Andre opplevelser

I Dyreparken finnes det en rekke opplevelser. Det er så mange at det kan være vanskelig å få med seg alle.