Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Handlekurv

Gepard

I Dyreparken i Kristiansand kan du se geparder – verdens raskeste pattedyr.

Geparden er dyrerikets Formel 1 – og kan komme opp i en hastighet på 112 km/t. Men det er ikke sånn at geparden kan løpe så fort en hel dag! Etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, må den roe ned tempoet.

Neste gang du er i Dyreparken kan du prøve å studere gepardens kropp – og da kan du merke deg noen kjennetegnene på at den har perfekt kropp for høy fart. Du vil se at geparden har en slank kropp, smale midje, dypt bryst og lange bein. Det neste er kanskje ikke så lett å se, men vi kan fortelle at hjørnetennene til geparden er mindre enn på andre kattedyr. Når røttene til hjørnetennene er mindre, er det nemlig mulig å ha større neseåpning, noe som gjør at den får bedre luftopptak. Dette er nødvendig for at geparden skal komme seg etter en sprint.

I tillegg kan vi fortelle at voksne geparder har sløve klør som virker som en sprinters piggsko når den løper. Disse klørne gjør geparden til en dårlig klatrer, men den leker likevel ofte i trærne. Du kan gå helt inntil gepardenes område i Dyreparken og prøve å se etter om geparden har gått rundt i gjørma. Da vil du kanskje se i sporene at potene til gepardene er smalere enn hos andre kattedyr, potene minner mer om hundepoter. Helt framme på poten har geparden det som ser ut som en skarp ulveklo! Den kan den bruke som en krok til å fange byttet. Tåputene er harde og peker framover – og det fordi det skal bli enklere å gjøre et plutselig stopp. Til slutt kan du ta en titt på halen. Den er lang og flat og hjelper geparden til å holde balansen når den endrer retning under jakt.

Er ikke geparden et fantastisk dyr? Men det er en ting som er sørgelig. For 100 år siden fantes det rundt 100.000 geparder i Afrika og Asia. I dag er det bare ca. 7.000 geparder i Afrika og noen få i Iran. Jakt, ødeleggelse av leveområder og konkurranse mellom husdyr og gepardens naturlige byttedyr er de viktigste grunnene til at det er så få geparder igjen. Derfor er geparden en del av et internasjonalt bevaringsprogram, som Dyreparken ble en del av i 2014.

Historiens aller første gepardfødsel i Norge skjedde våren 2016, da Kimani fødte et kull på fem unger, fire av dem overlevde.

Les mer:

Sjekk aktivitetskalenderen for når det er dyrepresentasjon av geparder.