Jerv

Jervene er veldig flinke til å klatre i trær, og de er kjempesterke. De kan dra med seg mat som veier tre ganger mer enn dem selv.

Jerven holder til i Nordisk Villmark. Den blir matet på faste tider. Da kan du komme og se på. Når dyrepasserne kommer med mat, løper jerven og tar den. Men den spiser ikke opp all maten med en gang. Jerven liker nemlig å hamstre mat. Ofte drar han kjøttbitene med seg og graver dem ned. Det ligger en stor mengde nedgravd mat i jervens store "skattkammer".

Den lange tette pelsen er svartbrun med en lys brun stripe langs hver side. Noen er hvite på brystet. Den har bustet hale og ben.

Jerven er veldig sterk og har et bjørneliknende utseende. Den har muskuløse bein og store poter. Jerven er en god klatrer. Klørne er skarpe.

Det latinske navnet Gulo betyr storspiser. Jerven har en veldig sterk kjeve som kan knuse frossent kjøtt og bein. I tilegg til å spise kadavre løper jerven etter byttet selv på løs snø. De store brede potene gjør at den ikke synker så lett ned i snøen og den klarer å ta igjen andre dyr. Restene graves ned for senere bruk.     

Jerven kan sende en stråle med stinkvæske ut fra noen stinkkjertler hvis den blir truet. I tilegg har den en kjærtel under kjønnsåpningen med en sterktluktende væske som brukes til å markerer reviret sitt med.

Jerven er aktiv hele året. Den beveger seg opp til 50 km om dagen. Jerven lever i et hi blant røtter og steiner. I Norge er det jerv der det finnes sau og rein, det vil si Dovre, Jotunheimen, Trollheimen, Hardangervidda og Rondane. Jerven er totalfredet i Norge.

Jerven er truet for utryddelse i Europa. Det finnes omtrent 330 jerv igjen i Norge. Den er fredet, men det gis fellingstillatelse på dyr som gjør skade på sau og rein. 

Jerv

Utbredelse
Nord-Europa, Asia og Amerika
Levested
Fjell, skog og tundra
Vekt
7-32 kg
Kroppslengde
65-105 cm
Halelengde
17-26 cm
Mankehøyde
36-43 cm
Levealder
10-15 år
Antall unger
2-3
Føde
Hare, ryper, rev, fugler, egg, hjortedyr og frukt
Rødliste status
Livskraftig (IUCNs rødliste), Sterkt truet (Norges rødliste)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Carnivora (Rovdyr)
Familie
Mustelidae (Mårdyr)
Slekt
Gulo
Art
Gulo gulo
Engelsk navn
Wolverine
Trenger du hjelp?