Gaupe

Den europeiske gaupa er gulgrå til rødbrun med mange ulike pelsmønstre. Den kan være mest stripet, mest flekket eller uten mønster. På ørene har den svarte hårdusker og halen er kort med en svart tupp. 

I Nordisk Villmark i Dyreparken bor en gaupefamilie. Egentlig lever gaupene alene, men siden dette er en familie som alltid har holdt sammen, trives de veldig godt i hverandres selskap.

I Dyreparken kan du se på når gaupene får mat, det skjer hver dag hele året klokken 13.00. Da hender det at dyrepasserne henger kjøtt på en krok i en strikk, som henger på en slags taubane. Gaupene må hoppe opp for å få tak i maten. Gaupa kan hoppe fem meter langt, og to meter rett opp i lufta. Når de må gjøre en jobb for å få seg mat holdes jaktinstinktet og sansene til dyrene ved like. 

Gaupa er Skandinavias eneste viltlevende kattedyr. Gaupa kan i likhet med de andre kattedyrene trekke inn klørne. Den er en god klatrer.

Gaupa markerer reviret sitt med luktmarkeringer og kloremerker i barken på trærne. Den lever alene, og hunnen og hannen treffer hverandre bare en kort periode under paring. Gaupa er aktiv om natten. Dagen tilbringer den i ro.

Ungene fødes i et hi i en hul trestamme eller under en stein. Ungene er blinde når de blir født og er avhengige av moren. De åpner øynene når de er 10 dager gamle. Etter fem uker begynner de å gå ut av hiet, men holder seg sammen med moren i nesten et år for å lære å jakte.  

Gaupa har et lite hjerte og er derfor ikke særlig utholden jakter. Gaupa jakter i stedet med overraskelsesangrep, den smyger seg inn på byttet og overrasker det. Den har godt syn og god hørsel som den bruker når den jakter. Den kan for eksempel lukte et rådyr på 600 meters avstand. Om vinteren gjør de store runde potene at gaupa ikke synker så langt ned i snøen. Den fanger og spiser dyr som er opp til fire ganger så stort som den selv.

Gaupa kan hoppe fem meter, og to meter rett opp i lufta for å fange fugler som holder på å lette.

Det er i dag i rundt 500 gauper i Norge. Det drives regulert jakt på gaupa for å holde bestanden nede. Gaupa er utsatt for ulovlig jakt og mange dyr blir påkjørt langs veien. 

Gaupe

Utbredelse
Europa og Asia
Levested
Skog
Vekt
8-38 kg
Kroppslengde
80-130 cm
Halelengde
11-25 cm
Mankehøyde
60-75 cm
Levealder
10-18 år
Antall unger
2-4
Føde
Rådyr, mus, hare, geiter, sauer, fugl og smågnagere
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)(IUCNs rødliste), Sterkt truet (Norges rødliste)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Carnivora (Rovdyr)
Familie
Felidae (Kattefamilien)
Slekt
Felis
Art
Lynx lynx
Engelsk navn
Eurasian Lynx
Forplantning
Drektighetstid: 67-74 dager Antall unger: 2-4
Trenger du hjelp?