Baktrisk kamel

Kameler er eksperter på å overleve i tørt landskap. I ørkenen spiser de tørre, tornete eller salte ørkenplanter som ingen andre dyr vil røre. Kamelene tåler både varme og kulde godt.

Det har vært kameler i Dyreparken i over 30 år, og over 120 kamelunger som er født her er eksportert til andre land. Det gjør Dyreparken til Nordens største eksportør av kameler!

De første årene var det knyttet stor oppmerksomhet til kameleksporten fra Dyreparken. Men at ørkendyrene fra Asia trives så godt i det kalde Norge at de produserer unger på løpende bånd er slett ingen tilfeldighet.

Kameler tåler nemlig ikke bare varme, men også kulde veldig godt. Vinterpelsen er tykk og isolerende, og kameler trives faktisk veldig godt når det er kaldt.  

Det er få ville baktriske kameler igjen, og arten er kritisk truet. 

Den baktriske kamelen har en lang hals. Pelsen er brun og har lange hår, den isolerer mot varme om dagen og gir varme til kamelen i de kalde ørkennettene. Kamelen kan tåle temperaturer fra -29 °C til 38 °C. Huden har nesten ingen svettekjertler. Kamelen mister vinterpelsen så hurtig at den kommer av i store flak, det gir kamelen et raggete utseende. Halen er ganske kort. Ørene er hårete og korte.

Kamelen har to rader med lange øyevipper som beskytter mot sand og støv.

Kamelen kan gå veldig lenge uten vann. Den kan overleve et væsketap på 40 % av kroppsvekten sin. Når den drikker kan den drikke opp til en fjerdedel av kroppsvekten sin. Etter en periode uten vann kan den drikke 110 liter vann på bare 10 minutter. Kameler kan drikke brakk og saltvann.

De to puklene består av fett og er et energilager som kan benyttes i perioder med lite mat. Når kamelen har fått mye mat er puklene oppreist og store, hvis den ikke har fått nok mat vil puklene krympe og ofte henge over til den ene siden. Kamelen er ikke kresen og spiser alle planter som vokser i ørkenområder, gress, busker og blader. Hvis den ikke får tak i planter kan den spise fisk og kjøtt for å overleve.

Luktesansen til kamelen er veldig god. Kamelen kan lukke neseborene slik at sand og støv ikke kan komme inn. Overleppen er delt i to. Det er en kløft fra hvert nesebor til den delte leppen, slik at fuktighet fra nesen kan fanges opp av munnen.

Kamelen går på en spesiell måte, den flytter for og bakbeinet på samme side på likt, dette heter passgang. Kamelen har brede tråputer og går på hele foten, ikke på høvene som andre hovdyr. Disse virker som truger og gjør at kamelen fint kan gå i sand, løs jord og snø. Hastigheter på over 65 km/t er målt på kameler. I løpet av fire dager er kamelen i stand til å bære med seg 170-270 kg 47 km om dagen. Da er tempoet 4 km/t. På knærne har kamelen kneputer.

Kamelen har noen spesielle ovale røde blodlegemer som vi ikke finner hos noe annet pattedyr. På denne måten kan blodlegemene føres rundt i kroppen selv om blodet er tykt pga uttørking.

Kamelene lever i flokker på opp til 30 dyr med en lederhann og et harem av hunner med deres unger. Hannene danner ungkarsflokker. I brunsttiden vil hannen kjempe om hunnene ved å blåse opp kinnene, kaste med hodet og skjære tenner. Kamelen går drektig i 13 måneder og føder en unge som dier i 1-2 år.

Det finnes to kameldyrarter. Den ene er den baktriske kamelen som har to pukler, den andre er dromedaren som bare har en pukkel. Kamel og dromedar kan parre seg og få avkom. Resultatet blir da en kamel med en veldig stor pukkel eller med en stor og en liten pukkel.

For 4500 år siden ble kamelen temmet og spredt til store deler av verden. I Asia, hvor kamelene kommer fra, bruker lokalbefolkningen kamelene både som fraktdyr og som husdyr. Melken drikkes, kjøttet spises og ulla foredles. For befolkningen i Tibet og Mongolia har kamelene hatt like stor betydning som reinsdyrene har for samene i Norden.

Den ville baktriske kamelen lever bare i Gobiørkenen i Mongolia og i Kina. Den er sterkt utrydningstruet på grunn av jakt og tap av leveområdene. Det er i dag under 1000 baktriske kameler i naturen. 

Baktrisk kamel

Utbredelse
Øst-Asia (Gobiørkenen i Mongolia og Kina)
Levested
Ørken og stepper
Vekt
300-690 kg
Kroppslengde
225-345 cm
Halelengde
35-55 cm
Mankehøyde
180-230 cm
Levealder
40 - 50 år
Antall unger
1
Føde
Gress og planter
Rødliste status
Kritisk truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Artiodactyla (Partåede hovdyr)
Familie
Camelidae (Kameldyr)
Slekt
Camelus (Kameler)
Art
Camelus bactrianus
Engelsk navn
Bactrian Camel
Trenger du hjelp?