Åpent hele året!

365 dager med opplevelser.

Se åpningstider og priser

Åpner igjen 1. april

Handlekurv
Flodsvin
Jungelen

Flodsvin

Flodsvin, også kalt kapybara, er verdens største gnager og kommer fra Sør-Amerika Flodsvinet er en slektning av marsvinet, men er mye større.
Se i kartet
Under tak

Verdens største gnager

Flodsvinet er verdens største gnager. Det vil si at den er i samme gruppe som marsvin, mus og bever. Flodsvinet har en kompakt kropp med et stort hode, korte bein og en strihåret, brun pels.

Flodsvin elsker vann og er dyktige svømmere. De har til og med svømmehud mellom tærne. Øyne, nese og ører er lurt plassert oppe på hodet. Dermed kan flodsvin ligge i overflaten, tildekket med vann og likevel puste, se og høre mens de svømmer. Hvis farer truer gjemmer flodsvinene seg helt under vann eller mellom vannplanter.

Gressets herre

Flodsvinet kalles også kapybara. Navnet kapybara kommer fra et ord hos den søramerikanske urbefolkningen og betyr gressets herre. Som navnet sier spiser flodsvinet først og fremst gress og vannplanter. På morgenen og ettermiddagen gresser flodsvinet, og mens varmen er på det sterkeste midt på dagen ligger det i vannet hvor det spiser vannplanter.

Duftspor

Flodsvinet lever i grupper av varierende størrelse, men rundt 20 flodsvin i en gruppe er normalt. Gruppen består av en dominant hann, flere voksne flodsvin av begge kjønn og flodsvinunger. Det er først og fremst den dominante hannen som får pare seg. Han er som regel leder i mange år, men noen ganger får også andre hanner i gruppen pare seg. Flodsvinhannen har en stor oval duftkjertel rett over nesen som skiller ut et hvitt klissete stoff. Kjertelen brukes til å lage duftspor med.  Hannen gnir seg mot vegetasjon, som planter og trær, for å tiltrekke hunner.

Visste du at ...

Flodsvin må passe seg for rovdyr. Anakonda, kaimaner og jaguarer er blant dyrene som spiser flodsvin.

Pare kan skje hele året, men det fødes flest flodsvinkull i begynnelsen av regntiden.

Flodsvinunger veier rundt 1,5 kg når de blir født. De kan spise gress, løpe, svømme og dykke kort tid etter fødselen.

Lær mer

Art Hydrochaeris hydrochaeris
Engelsk Capybara
Utbredelse Sør-Amerika
Leveområde Skog, våtmark, innsjø, sump og elver med mye vegetasjon
Levealder 6-10 år
Vekt 30-70 kg
Føde Gress og vannplanter
Drektighetstid 4-5 måneder
Antall unger 2-8
Status Ikke truet (IUCN)

 

 

Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Pattedyr Mammalia
Orden Gnagere Rodentia
Familie Marsvinfamilien Caviidae
Slekt Flodsvin Hydrochaeris
Art Flodsvin Hydrochaeris hydrochaeris