Gepardungene utendørs for første gang
Tidlig i august kom fire gepardunger til verden i Kristiansand Dyrepark, og fredag formiddag ble de sluppet utendørs for aller første gang sammen med mor Leia. Ungene er nå blitt 12 uker gamle, og det var knyttet stor spenning til begivenheten for de fremmøtte.
– På dager som dette er det ekstra spennende å være dyrepasser. Å få se ungene utforske uteområdet for første gang var veldig gøy. Det ble nok en blanding av både spennende, skumle og gøyale opplevelser for ungene imens mor Leia passet godt på dem ute. Alt gikk fint, sier dyrepasser Olav Åsland.
Det er gepardene Leia (5 år) og Haraka (8 år) som er foreldre til de fire små, én hunn og tre hanner som hver veier mellom 4 – 5 kilo.
Ungene er svært viktige, for gepardene i Dyreparken er del av et bevaringsprogram i den europeiske dyreparkforeningen European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Programmet har som mål å ha en sunn bestand av geparder som en reserve for fremtiden. Leia og Haraka kom til Dyreparken i fjor høst, fra dyreparker i Sverige (Borås djurpark) og Tyskland (Wilhelma Zoo), som del av bevaringsprogrammet. Målet var at de skulle få unger.
Informasjon om geparder
Gepard er verdens raskeste pattedyr på land med en topphastighet på 112 km/t. Geparder har perfekt kropp for høy fart og er det eneste kattedyret som ikke kan trekke klørne inn i potene sine. Klørne fungerer dermed som en sprinters piggsko. Men gepardene klarer ikke å holde toppfarten særlig lenge og må etter 10-20 sekunder, eller noen få hundre meter, roe ned tempoet.
Paring skjer hele året. Hunnen går drektig i omtrent tre måneder og føder normalt 3-4 unger i tett vegetasjon. Ungene er små, og veier normalt 150-400 gram. Øynene åpnes etter bare 4-11 dager. Hunnen tar seg av ungene alene uten hjelp fra hannen. Etter seks uker begynner ungene å følge moren, og hun lærer dem å jakte. Ungene drikker melk i tre til seks måneder, og holder sammen med moren i opptil halvannet år. Deretter får hun normalt et nytt kull allerede etter 17-20 måneder.
Gepardunger er veldig utsatt for løver og hyener, og bare 5 % overlever frem til de klarer seg på egenhånd.
Geparden er en utrydningstruet dyreart. Hovedtruslene til geparder er jakt, ødeleggelse av leveområder og konkurranse mellom husdyr og gepardens naturlige byttedyr. For 100 år siden var det rundt 100 000 geparder i Afrika og Asia. I dag er det bare rundt 7 000 individer igjen i Afrika og noen få i Iran.
Gepardene i Dyreparken er en del av et internasjonalt bevaringsprogram i dyreparkorganisasjonen European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Målet er å ha en sunn bestand med geparder i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.
FAKTA OM GEPARD
Art: Acinonyx jubatus
Engelsk: Cheetah
Utbredelse: Afrika og Iran
Leveområde: Savanner, busklandskap og halvørken
Føde: Antiloper, vortesvin, fugler og harer
Vekt: 21-72 kilo
Levealder: 6-12 år
Drektighetstid: 90-95 dager
Antall unger: 2-6
Status: Sårbar (IUCN Red List)