Det er en usikker og nervøs Jesper som møter oss i sirkusmanesjen. Klovner er på plass, ”hesten” Hippokrates er klar, linedanser og akrobater står og tripper. Barna i salen klapper slik at popcorn hopper og spretter. Sirkuset er slik en regner med at Thorbjørn Egner ville ha sett det for seg på 50-tallet. Rødt telt, lyspærer langs gulvet, sterke, klare farger. Både ”løve” og ”hest”, men ingen levende dyr. Hanna Børseth Rønningen står ikledd lys parykk og prikkete skjørt. I rollen som Fru Bastian er hun den som vennlig, men bestemt, støtter og oppmuntrer røveren som nå skal prøve å bli trygg i rollen som sirkusdirektør.

- De fleste har et nært forhold til Egners figurer. Men Fru Bastian er en litt mer perifer skikkelse. Hvordan har det vært å være med og forme denne karakteren?

- Det har vært veldig gøy.  Som research fant jeg de gamle hørespillene hvor Egner selv leser til bildene fra boken "Folk og røvere i Kardemomme by". Det vekte gode barndomsminner. I tillegg har jeg sett litt klipp fra andre oppsettinger for inspirasjon. Men det største arbeidet ble lagt ned i samarbeid med Jostein Kirkeby-Garstad som har regi. Sammen har vi jobbet med å finne det vi kaller "kjernen" til Fru Bastian - altså hvordan hun er som menneske. Vi leter etter nyanser, følelser og forskjellige karaktertrekk. Vi har sett på hvordan hun handler i boken, og ut fra det har vi skapt bildet av hvordan hun er som person, og hvordan hun kan hjelpe Jesper som skal være sirkusdirektør, sier Rønningen.

Fru Bastian redder sirkuset

Rønningen har vært interessert i teater og sang så lenge hun kan huske. Som barn var hun aktiv i Fjellhamar barnegospel i mange år, siden i Lørenskogs amatørteater Mini-Sheiken. Da hun skulle søke videregående skole, var jeg ikke i tvil om hvilken retning hun ville gå videre: dramalinja på Lillestrøm vgs. Skedsmo Amatørteater har også gitt viktig ballast.

Det spares ikke på trommevirvler i sirkusmanesjen. Barn hyler, klovner snubler, linedanseren går opp på tå og hesten Hippokrates danser. Midt i det hele står en litt usikkert Jesper med sirkusdirektørhatt, gjennom forestillingen følger vi også Jespers reise mot trygghet. Selv om han har fortid som gatemusikant fra tiden før han ble røver, og selv om han har et nært forhold til en løve, så er han overveldet av ansvaret over å skulle være sirkusdirektør. Tenk om han ikke får det til? Tenk om han vil skuffe, han som har en bakgrunn som røver og alt.
Da trår fru Bastian til. Rønningen tror ikke det er tilfeldig at det er Fru Bastian som er den som går inn og hjelper røveren med en ny start.

 - Fru Bastian er en varm og trygg dame. Hun liker å ordne og organisere, og har stor gjennomføringskraft. Hun må nok ordne opp mye med Politimester Bastian på hjemmefronten, han kan jo være litt distré, sier Rønningen og ler. 

- Fru Bastian er positiv og glad, og ser muligheter i alle. Og da særlig i røveren Jesper som hun nå skal hjelpe til å bli sirkusdirektør. Hun er tekkelig og ordentlig, samtidig er hun leken, lett på tå og glad i å synge og danse. Hun liker at det er liv og røre i sirkusforestillingen, og kaster seg gjerne spontant med på det som skjer. Hun holder alltid kontrollen og oversikten over det som skjer, kanskje uten at alle andre merker det, sier Rønningen.

X