Gledelig orangutangfødsel i Dyreparken

Det blir stadig færre borneo-orangutanger igjen i verden, på grunn av at regnskogen hogges ned. Men nå har det altså kommet en kjærkommen ny tilvekst til arten – i Dyreparken i Kristiansand.

-En fødsel som dette er veldig velkommen i det internasjonale bevaringsprogrammet som vi er en del av, bekrefter biolog Helene Axelsen i Dyreparken.

Mor Nony er 32 år gammel, mens far Matu er 21 år gammel. Fra før har de sønnen Louie (6), som nå blir storebror. Den nyfødte ungen er også en hann.

-Da jeg kom på besøk, kom Nony stolt bort til vinduet for å vise fram ungen, forteller Dyreparkens biolog Helene Axelsen. Hun forteller at Dyreparken lenge har visst at Nony var drektig, men dyrepasserne har ikke visst når fødselen kom til å skje og det har heller ikke vært noen indikasjoner på at fødselen har vært nært forestående.

Forbausede gjester ble helt tilfeldig vitne til den spesielle orangutangfødselen.

- Det var rundt 10 gjester tilstede da fødselen skjedde. Vi kikket inn gjennom vinduet på orangutanghuset der Nony lå i hengekøyen. Plutselig oppdaget vi at det var en fødsel på gang. Etter rundt et kvarter var det hele over, forteller Bård Gunnar Tveit fra Arendal, som var på besøk i Dyreparken med kone, to barn og en nevø.

Foreløpig er Nony og den lille ungen atskilt fra far og storebror. Orangutangområdet er fortsatt åpent for publikum, men Nony har mulighet til å trekke seg bort dersom hun ønsker fred og ro.

-Orangutanger er veldig like oss mennesker, også når det gjelder unger. Det er veldig fascinerende hvor lik en orangutangunge er en menneskebaby. De er små veldig lenge og er avhengig av sin mor i mange år. Vi følger nøye med på utviklingen, men Nony er en veldig god og erfaren mor så vi regner med at dette skal gå veldig bra, sier Helene Axelsen.

X