En magisk fôringsrunde!

I Dyreparken kan du være med på fôringsrunden i Nordisk Villmark. Vandringen starter hos gaupene, så følger dere med dyrepasseren videre til jerv, fjellrev og ulveflokken vår. 

Har du gått på tur i skogen og drømt om å treffe på et vilt dyr? Det er både skummelt og spennende. Dyrene du treffer under dyrepresentasjonen i Nordisk Villmark er alle dyr som de aller fleste av oss aldri vil treffe på i skogen eller på fjellet – selv om de finnes der. Kanskje er det derfor det er så magisk å være med på nettopp denne matingen?

Her er litt info om dyrene du treffer på denne vandringen:
Hos gaupene hender det at dyrepasserne henger kjøtt fra en slags taubane. Gaupene må hoppe opp for å få tak i maten. Gaupa kan hoppe fem meter langt, og to meter rett opp i lufta. Når de må gjøre en jobb for å få seg mat, holdes jaktinstinktet og sansene til dyrene ved like. Gaupa er Skandinavias eneste viltlevende kattedyr.

Så går turen til den søteste reven dere kan tenke dere! Men selv om den er søt, så er den også en tøffing. Fjellreven kan tåle temperaturer ned til 80 kuldegrader. Men så er også hele kroppen bortsett fra nesa kledd i tykk pels. Fjellreven er det mest utrydningstruede pattedyret i Norge, og det finnes ikke mer enn rundt 50 fjellrever igjen i norsk natur.

Deretter går dere til jerven. Når dyrepasserne kommer med mat, løper jerven og tar den. Men merk deg at den spiser ikke opp all maten med en gang. Jerven liker nemlig å hamstre mat. Ofte drar den kjøttbitene med seg og graver dem ned. Den kan dra med seg tre ganger sin egen vekt! Til slutt skal dere treffe ulven. I Dyreparken har vi en hel ulveflokk som har et digert område å boltre seg på.

Til slutt besøker dere ulvene. Ulver lever ofte i flokk, og det gjør de også i Dyreparken. Noen ulveflokker er store, andre små. Det finnes store flokker på opp mot tjue ulver. Da betyr det ofte at det er mye mat tilgjengelig for ulvene. For eksempel kan ulveflokkene bli store om de har mulighet til å fange og spise elg. Andre ganger finner ulvene bare mindre hjortedyr, da er ofte flokkene på omtrent sju dyr. Hvis ulvene vandrer rundt alene, så betyr det ofte at det er lite mat å finne. 

Nordisk Villmark er det største området i Dyreparken. De store områdene til dyrene er med på å gjøre nettopp denne fôringsrunden ekstra magisk. 

X