Hårete etterkopp

Rød chiletarantell er en stor, hårete edderkopp. Den er brun eller grå med rødlige hår. Tarantellaen er giftig, men giften er ikke farlig for mennesker. Det kan gjøre vondt å bli bitt, men er ikke stort verre enn et vepsestikk.  
Edderkopper har åtte gangbein, chelicerer (giftkroker) og pedipalper (munnføtter). Tarantellaen biter med giftkrokene og sprøyter inn gift i byttet. Videre knuser den byttet og sprøyter inn fordøyelsesvæske (med enzymer) så byttet blir flytende. Så suger edderkoppen opp byttet. Det er nå en er glad for at tarantellen ikke er større enn den er!
Rød chiletarantell lever i huler som den graver. Hulen er dekket av silke produsert av edderkoppen. Taranteller lager ikke spindelsvev for å fange insekter, men bruker silken til å dekke hulen og dekke eggene for å beskytte de mot rovdyr.  
Tarantellen har små forsvarshår på kroppen. Hvis den blir skremt, kan den skrape med beina så hårene faller av. Hårene gir ubehag som kløe og svie for mennesker.
Tarantellaen skifter av og til hud. Da blir huden helt myk, og den er svak for angrep selv fra mindre dyr.
Hannen lever bare i 1-6 år, mens hunnen lever i minst 10-20 år. Hunnen lever mye lenger enn hannen fordi han dør eller blir drept av hunnen etter paring.
Det finnes over 800 arter tarantell. Rød chiletarantell er den vanligste tarantellarten å ha som kjæledyr.
Så nå er spørsmålet: er du en av dem som grøsser når du ser tarantellen – eller kunne du tenkt deg å hatt den som kjæledyr?

X