Lemurer får en eller to unger. Den første tiden klamrer ungen seg fast til morens mage. Etterhvert sitter den på ryggen hennes. De små lemurene drikker melk i noen måneder før de får smake på maten de voksne lemurene får.

Selv om lemurungene først og fremst blir passet på at moren sin, hjelper de andre lemurene i flokken også til.

Når en lemurunge fødes, er øynene blå – ikke gulgrønne som hos voksne lemurer.

Lemurer lever av frukt, bær og insekter.

Ringhalelemurer er veldig glad i sol. De kan sitte og sole seg mens de holder forbeina på knærne.

Ringehalelemurene lever i flokk. Ofte er det damene som er sjef i flokken.

Ringhalelemuren og andre lemurer er sterkt utrydningstruet.

Madagaskar er et veldig fattig land. Det er ikke lett å la være å jakte på lemurer, når familien er sulten. Det er heller ikke lett å la være å hugge ned skogen når du trenger jord til å dyrke mat. I tillegg er blir lemurunger fanget og solgt som kjæledyr.
Først og fremst er ringhalelemuren utrydningstruet på grunn av at skogen hugges ned. Da mister lemurene hjemmet sitt.

Ringhalelemurene er viktige for hele miljøet på øya Madagaskar. Lemuren spiser frø, og når lemuren gjør fra seg, får frøene mulighet til å sette rot og å spire. Forsvinner ringhalelemurene, forsvinner også viktige planter.

IUCN mener at 94% av alle lemurarter står i fare for å bli utryddet. Det finnes bare omtrent 2500 ringhalelemurer som lever fritt.

Lemurene har levd på jorda i omtrent 40 millioner år. Vi må sørge for at de får leve her videre.

Det er derfor viktig at dyreparker arbeider for å opprettholde en solid genetisk stamme av lemurer. Og derfor er vi ekstra glad for at ringhalelemurene i Dyreparken i Kristiansand har fått unger.

Det finnes en veldig god nyhet fra Madagaskar: De siste årene har flere blitt opptatt av å ta vare på ringhalelemurene. Mange turister kommer til Madagaskar for å se på det spesielle dyre-og plantelivet her. Når turister kommer for å se lemurene, er det flere i lokalbefolkningen som blir opptatt av å ta vare på ringhalelemurene.

Forresten – visste du at ringhalelemurens hale alltid begynner med en hvit stripe og ender med en svart en?

 

X