Liten rev, store ører

Ørkenreven er en nord-afrikansk rev som er godt tilpasset livet i ørkenen. De store ørene brukes både til å avlede varme og lokalisere byttedyr under sanden.

Når du står og ser på den lille reven, så skal du vite at mye av livet til den nord-afrikanske reven foregår under bakken. Ørkenreven har nemlig noen talent som er helt avgjørende: den hører ekstremt godt, den er en supergraver og den kan hoppe overraskende høyt i forhold til hvor liten den er.

Fordi at den er så god til å grave, så kan den grave sitt eget, gjerne flere meter lange, hi i sand eller i myk jord. Hiet har ofte flere innganger hvor reven kan flykte om nødvendig. Hulene graves ofte under ørkenbusker eller annen vegetasjon for å benytte røttene til støtte for hulen som graves ut. Ørekenreven er aktiv om natten og oppholder seg i hiet om dagen for å unngå den verste heten. Hiet brukes også til valpene. Noen ganger vil flere familier forbinde hiene sine til enorme gangsystemer.

Ørkenreven spiser alt fra frukt og grønt til insekter og små dyr. Her kommer den gode hørselen inn. For når reven skal jakte, bruker den hørsel- og luktesansen. De enorme ørene gjør det mulig å filtrere lyd gjennom mange centimeter med sand. Når ørkenreven jakter, kan den gjerne stå og stirre på bakken mens den snur hodet fra side til side. Om du ser at ørkenreven står sånn, så er det for å finne retningen til byttet. Ørkenreven har god spenst og kan hoppe 60-70 cm opp og 1,2 m langt, noe som er nyttig ved jakt. Tenk hvor fantastisk det ser ut! Ørkenreven kan klare seg lange perioder uten vann, og får mesteparten av vannet fra maten den spiser. Nyrene er tilpasset å begrense vanntap. Det er jo bra når en bor i en ørken!

X