Julius festet med godt over 1000 barn i Dyreparken

Dyreparken inviterte stort og smått av lokale barnehager til storstilt feiring av Julius 40-årsjubileum torsdag 4. september 2019. Dagen bestod blant annet av sjimpansepresentasjon, spising av en 300 kilo tung Juliuskake og å danse Juliusdansen.

Julius fyller ikke 40 år før 2. juledag, men jubileet ble feiret på forhånd for at flest mulig skulle kunne delta på festen. Over 1000 barnehagebarn fra store deler av Agder møtte opp.

Det var laget et pedagogisk opplegg i Parken bestående av ulike poster barna skulle besøke. Her skulle de blant annet sortere søppel, lete etter mat til Julius og bli med på fortellerstund med forfatter Alfred Fidjestøl som i dag lanserte en barnebok om Julius.

Auksjon av Julius-malerier

Som en del av feiringen auksjonerte vi bort 10 av Julius sine originale malerier, der inntektene gikk til et sjimpanseprosjekt i Kongo. Auksjonen ble avsluttet 15. aug. 2019. Her kan du se maleriene - og hva de ble solgt for.

Da Julius bodde hos mennesker lærte han å male. Fremdeles synes Julius det er gøy å male, og dyrepasserne bruker dette som en fin aktivisering for ham. 

Et ekthetsbevis utferdiges ved hvert solgte originale maleri. Inntektene fra salget av Julius-maleriene går uavkortet til et rehabiliterngssenter for sjimpanser i Lwiro i Kongo

Julius_med_kunst.jpg

Les mer om Julius og flokken hans

Stort 40-årsjubileum i 2019

2. juledag 2019 fyller Julius 40 år - og det blir feiret gjennom hele jubileumsåret. Følg med på Facebook eller meld deg på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert. 

Julius kjennemerke_nett.jpg

Utrydningstruet

Sjimpanser minner veldig om oss mennesker. De går ofte på to ben og bruker hendene slik mennesker gjør. Når sjimpanser møtes, hilser de ofte på hverandre ved å klemme hverandre. De har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere, for eksempel kan de smile ved å vise undertennene. Sjimpansen er veldig intelligent – og den er menneskets nærmeste slektning, mer enn 98 prosent av genene vår er identiske.

Les mer om at sjimpanser er utrydingstruede dyr

Presentasjon

I Dyreparkens høysesong kan du lære mer om Julius og de andre sjimpansene i dyrepresentasjonen som starter kl. 13.00 i Jungelen hver dag i sommerferien. Klikk her for å se hele aktivitetsprogrammet. 

Historien om Julius

Julius har hatt et langt og innholdsrikt liv. Noen dager etter fødselen 2. juledag 1979, ble han forlatt av moren Sanne. Derfor måtte Julius vokse opp hos mennesker, først og fremst hos Dyreparkens lege Billy Glad og Dyreparkens direktør Edvard Moseid.

 

Da Julius bodde sammen med mennesker fikk han leke med menneskebarn og lærte seg å gjøre mennesketing. Han lærte seg å spise med skje, han ble veldig glad i sjokolademelk, han lærte å male og noe av det aller morsomste han visste var å kjøre bil.

I løpet av de tre - fire første årene ble Julius en stor TV-stjerne. Det ble laget film om ham, han fikk sin egen sang, Juliussangen, og det er blitt skrevet flere bøker om ham.

Se bildegalleri av Julius sitt liv


Målet var å få Julius tilbake til sjimpanseflokken, men i mange år var Julius isolert fra flokken i Juliusgrotta, der han etter tur var samboer med Josefine, Miff og Bini. Med Bini fikk han sønnen Julius Junior, i 2003. Senere ble han også far til Yr, i 2011.

I desember 2005 ble Julius endelig gjenforent med de andre sjimpansene, og i dag er han lederen i flokken. 

Barnehageopplegg

I 40 år har barn og voksne hatt et forhold til sjimpansen Julius. Mange er glad i ham. Fra våre daglige møter med barn og Julius, har vi sett at denne relasjonen kan være et flott utgangspunkt for å snakke sammen om truede dyrearter og vern om naturen. I forbindelse med Julius-jubileet har vi laget et pedagogisk opplegg for barnehager med dans, sang, fortelling, leker, filmer og hobbyaktiviteter. Vi håper mange vil kunne ha glede av dette opplegget. 

 Last ned opplegget her

 

X