Møt Julius i Dyreparken

Julius er leder for sjimpanseflokken i Dyreparken. Det er ikke rart at så mange har blitt glad i det som for lenge siden var en liten sjarmør i rød- og hvitstripete bleietruse. For sjimpanser minner veldig om oss mennesker. De går ofte på to ben og bruker hendene slik mennesker gjør.

Når sjimpanser møtes, hilser de ofte på hverandre ved å klemme hverandre. De har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere, for eksempel kan de smile ved å vise undertennene. Ja, for det er jo noen mennesker som smiler sånn også. Bortsett fra mennesket er sjimpansen det eneste dyret som kan kjenne seg selv igjen i speilet. Sjimpansen er veldig intelligent – og den er menneskets nærmeste slektning, mer enn 98 prosent av genene vår er identiske.

Les mer om Julius og flokken hans

I Dyreparkens høysesong kan du lære mer om Julius og de andre sjimpansene i dyrepresentasjonen som starter kl 13.00 i Jungelen hver dag i sommerferien. Klikk her for å se hele aktivitetsprogrammet. 

Les mer om at sjimpanser er utryddingstruede dyr

 

Stort 40-årsjubileum i 2019

2. juledag 2019 fyller Julius 40 år - og det blir feiret gjennom hele jubileumsåret. Jublieumsåret starter 27. april, og vi vil gjennom året gi Julis den oppmerksomheten han fortjener. Følg med på Facebook eller meld deg på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert. 

Historien om Julius

Julius har hatt et langt og innholdsrikt liv. Noen dager etter fødselen 2. juledag 1979 ble han forlatt av moren Sanne. Derfor måtte Julius vokse opp hos mennesker, først og fremst hos Dyreparkens lege Billy Glad og Dyreparkens direktør Edvard Moseid.

Da Julius bodde sammen med mennesker fikk han leke med menneskebarn og lærte seg å gjøre mennesketing. Han lærte seg å spise med skje, han ble veldig glad i sjokolademelk, han lærte å male og noe av det aller morsomste han visste var å kjøre bil.

I løpet av de tre - fire første årene ble Julius en stor TV-stjerne. Det ble laget film om ham, han fikk sin egen sang, Juliussangen, og det er blitt skrevet flere bøker om ham, den siste kom ut i 2016.

Se bildegalleri av Julius sitt liv


Målet var å få Julius tilbake til sjimpanseflokken, men i mange år var Julius isolert fra flokken i Juliusgrotta, der han etter tur var samboer med Josefine, Miff og Bini. Med Bini fikk han sønnen Julius Junior, i 2003. Senere ble han også far til Yr, i 2011.

I desember 2005 ble Julius endelig gjenforent med de andre sjimpansene, og i dag er han lederen i flokken. 

X