Disse gårdsdyrene treffer du på KuToppen

Sau
Sauen er et av de første dyrene mennesket temmet til husdyr. Den ble temmet i Midtøsten for 10 000 år siden. Sauen er i dag utbredt over det meste av verden. Det er avlet fram over 200 saueraser. På Kutoppen kan du møte saurasene spælsau og blæset sau. 

Ku
På Kutoppen møter du den gamle norske rasen vestlandsk fjordfe. Vestlandsk fjordfe har store variasjoner i farge, størrelse og hornanlegg. I 1890-årene ble vestlandsk fjordfe anerkjent som egen rase, stamboka for rasen er ført fra slutten av 1920-årene. Siden sommerbeitene på øyene langs vestlandskysten er skrinne, ble Vestlandsk fjordfe relativt småvokste. På 60 – tallet ble det stadig færre vestlandsk fjordfe. Det ble iverksatt bevaringstiltak for vestlandsk fjordfe på 1980-tallet. 

Shetlandsponni
Shetlandsponniene er en liten ponnirase som kommer fra Shetlandsøyene utenfor Skottland. De har en kompakt og kraftig kropp med korte muskuløse bein og lite hode. Manen og halen er lang og bustete. Shetlandsponnien finnes i mange ulike fargevarianter. De vanligste fargene er brun og svart, og mange ponnier er flekkete. Shetlandsponnien har levd på Shetlandsøyene i over 2000 år, men opprinnelsen var sannsynligvis fra Skandinavia. De ble avlet frem til små og sterke hester som ble brukt til frakt og transport. Ponnien kan trekke det dobbelte av sin egen vekt, og sett i forhold til vekta er dette dobbelt så mye som andre hesteraser greier.

Høns
Det finnes omtrent 3,3 millioner høns i Norge. Noen få av dem finner du på KuToppen. Høns er blitt holdt av mennesker i flere tusen år, fordi de gir kjøtt og egg. I Dyreparken finner du høns i Barnas Afrika og på KuToppen. Tamhøna stammer fra asiatisk jungelhøns (Gallus gallus) som ble temmet i Asia for 4-5 000 år siden. Høna har spredd seg som husdyr til alle deler av verden, og er i dag den vanligste fuglen i verden. Det er vanlig at høns støvbader. De legger kroppen over på siden, bruser med fjærene og virvler støv og sand opp i fjærdrakta. Støvet og sanden hjelper til med å fjerne olje og skitt fra fjærene.

Svin
Svin holdes som husdyr over hele verden og det er avlet fram mange ulike raser. I Dyreparken har vi svinerasene vietnamesisk hengebuksvin og gammeltypisk gris. Hannen kalles råne og hunnen kalles sugge eller purke. Grisen har en veldig god luktesans som kan brukes til å finne trøfler, sprengstoff, mat og narkotika. Det er ikke så mye av det i Dyreparken, da...

X