Tigerungenes første legesjekk

Mellom 1,8 kilo og 2,3 kilo. Så mye veier de nyfødte tigerungene i Dyreparken.

Publisert: 29. mai 2015.

11 dager gamle var tigerungene til sin første helsesjekk i går. Etter en liten halvtime med lytting og sjekking kunne veterinær Rolf-Arne Ølberg glad konstatere at alt er i sin skjønneste orden med alle fire.

-De er gode og runde og kjempesunne, sier Ølberg.

Når tigerunger skal undersøkes er det hjemmebesøk som gjelder. Mor Boonya ble plassert på venterommet mens veterinæren undersøkte de små inne i Tigerens Rike. Det var knyttet stor spenning til dette første møtet med de små, siden ingen har vært inne hos dem tidligere.

-Det er veldig viktig for oss å finne ut om alt står bra til. Vi kjenner på dem, lytter på hjerte og lunger, sjekker bein og hale, og tar en titt i munnen. Øynene er ikke åpne enda, så de må vi undersøke senere.

I tillegg fikk hver av tigerungene hver sin microchip under pelsen. Alle tigere som er med i EAZAs bevaringsprogram har krav om å ha en slik chip med et individuelt ID-nummer, som skal følge dem resten av livet.

-Alle fire er så like at vi ikke klarer å skille dem fra hverandre. Når alle har hver sin  chip vil vi alltid vite hvem som er hvem. Det er viktig i forhold til eventuell behandling senere i livet. I prinsippet fungerer dette akkurat som med hunder og katter, forklarer Ølberg.

Etter å ha jobbet i dyreparker både i Norge og Canada i over 15 år slutter Rolf-Arne Ølberg aldri å la seg fascinere av naturens storhet. Han har undersøkt og behandlet en rekke eksotiske dyr, men det er faktisk første gang han har hatt mulighet til å undersøke tigerunger.

-Det er klart jeg blir begeistret og sjarmert. Først og fremst er jeg fokusert på å gjøre en jobb. Men når du står og holder på en liten tigerunge – ja, jeg tar inn over meg at det er stort og unikt, må han medgi.

-Sibirske tigere er fantastisk flotte dyr. Det er trist å tenke på at dette er en dyreart som står i fare for å bli utryddet, det er bare rundt 400 individer igjen ute i naturen.

Her er resultatet av første vektkontroll, torsdag 28. mai:
Tigerunge A: 2290 gram
Tigerunge B: 2200 gram
Tigerunge C: 2130 gram
Tigerunge D: 1850 gram

Trenger du hjelp?