Elgkalver flaskes opp på kumelk

To elgkalver som ble født 12. mai 2005 var så svake at de måtte tas fra moren.

Men etter å ha blitt flasket opp på kumelk og eggeplommer går det bra med begge to.

Så svake og små var tvilling-elgkalvene at de måtte tas fra mora for å overleve. Nå koser de to små ”guttene” seg med melk på flaske inne i en av stallene i Dyreparken.

- Nå går det helt fint, beroliger Rolf-Arne Ølberg, som er ansvarlig for dyreavdelingen. Sammen med dyrepasser Olav Åsland følger han utviklingen fra dag til dag med stor spenning. Da elgkalvene ble født ….. mai veide de bare 15 kilo. Nå har de snart fordoblet fødselsvekten.

Fem ganger i døgnet får elgkalvene melk ispedd eggeplomme – på brusflaske! De små elgene drikker nå så villig at doseringen økes fra uke til uke.

- Da fødselen var et faktum og vi så at kalvene ikke klarte å drikke melk av moren, ventet vi i det lengste. Begge var tafatte og små, de klarte først ikke å reise seg og de fant ikke morens spener når de omsider kom seg på bena . Normalt skal elgkalver være på beina kort tid etter fødselen, men timene gikk uten at noe skjedde, forteller Ølberg om det dramatiske førstedøgnet.

Etter syv timer ble kalvene tatt fra mora. Det var ingen enkel avgjørelse.
- Nei, vi ønsker at moren skal ta seg av dem, det er det beste.  Men disse kalvene var  for svake, så her måtte vi gi en hjelpende hånd.  Moren til de to tvillingene fikk også tvillinger i fjor, begge døde etter kort tid.

- Nå går det fint, sier Ølberg.

Etter hvert kommer man til å trappe ned på melken og starte med fast føde. Utpå sommeren kan elgkalvene flyttes tilbake til moren og de andre elgene i den store innhegningen i Nordisk Villmark.

 

 

 


 

Trenger du hjelp?