Barnebøker ut fra hyllene - inn i Parken

- Det er viktig å være tilstede på andre arenaer enn hos bokhandlere og på bibliotek, sier Eva Thesen i Gyldendal Norsk Forlag. Søndag 31. august flytter barne og ungdomsavdelingen i Gyldendal bøkene sine til Dyreparken.

"Den store barnebokdagen" søndag 31. august arrangeres for tredje år på rad i Dyreparken i samarbeid med Gyldendal Norsk Forlag.
Gjennom høytlesing og fortellinger skal det settes fokus på leselyst. Dyreparken er en ypperlig arena for kontakt med foreldre og barn, mener markedssjef i Gyldendal Barn & Ungdom, Eva Thesen.

- Alle foreldre vil at barna skal lese. Men det er ikke alle som vet hvor de skal begynne å lete etter gode bøker, sier hun. Og det er lite drahjelp å få fra media. Anmeldelse av nye barnebøker er stort sett fraværende i avisene.

Nettopp det er et paradoks. Aldri tidligere er det blitt utgitt så mange barnebøker som nå. Eva Thesen anslår at det i år vil bli gitt ut mellom 600 og 1000 barneboktitler i Norge. Da er det ikke å undres over at både barn - og ikke minst foreldre - kan føle seg handlingslammet i jakten på de beste barnebøkene.

Perler som aldri oppdages
- Hvert år kommer det ut nye "perler" av barnebøker, bøker som vi vet kan bli klassikere - dersom de bare blir oppdaget, sier Eva Thesen. Men problemet er at mange aldri blir oppdaget. Når pressen fisker i flokk og bare trekker opp størrelser som Harry Potter, kommer de andre perlene aldri opp til overflaten.

Mange voksne tyr derfor til den enkleste løsningen når de skal begynne å lese for sine små barn; nemlig de gode gamle klassikerne som de selv vokste opp med, Astrid Lindgren, Alf Prøysen, Anne-Cath. Vestly eller Roald Dahl.

Men tross alt er det gode kår for leselyst i Norge. Skolen blir stadig bedre i så måte, mener Eva Thesen. Og forskingen gir krystallklare konklusjoner; barn som leser mye, får bedre ordforråd, og dermed større sjanse til å hevde seg godt på skolen.

- Men samtidig er det avgjørende at familiene følger opp det arbeidet som skolen gjør, og at de finner bøker som fenger, sier Thesen.

Ikke alle går på biblioteket
Mange foreldre er flinke til å lese med barna sine, mens andre ikke prioriterer lesing høyt nok.

- Utfordringen vår er å få foreldre som selv ikke leser mye, til å lese sammen med sine barn, sier Thesen.
 Hun tror Dyreparken er en viktig arena i så måte. Kanskje kan man der nå de foreldrene som aldri har tid til å gå på biblioteket, eller som ikke er med i bokklubber for barn.

- Etter to års erfaring holder vi nå på å finne en fin form i Dyreparken som gjør at det er morsomt for oss å være tilstede. Dette er et sted der familier er ute og skal oppleve noe sammen, som som gir en fin ramme for barnebøker. Det er verdifullt at Dyreparken setter fokus på bøker, mener Thesen.

Programmet
Under Den store barnebokdagen i Dyreparken 31. august blir det høytlesing fra en av Hubert-bøkene, "Flekken". Hubert-serien som er skrevet av Arne Svingen, teller åtte bøker, og er en av vår tids store suksesser for barn. Bøkene har lenge ligget på utlånstoppen i bibliotekene.

Tvillingbrødrene Svein og Egil Nyhus, som begge er tegnere og forfattere, kommer med sin morsomme forestilling der de tegner og forteller. Og så blir det selvsagt boksalg med gode tilbud på en rekke barnebøker.

Dyreparkens samarbeid med Gyldendal har gitt seg utslag i tre konkrete bøker de siste par årene. I fjor kom boken "Dyra i Dyreparken", og i år er det lansert to nye bøker, "Tiger i Parken" og pekeboken "Pek på dyr i Dyreparken".

Markedssjef i Dyreparken, Trond M. Backer, tror at minst 3000 - 4000 mennesker kommer til Dyreparken på barnebokdagen.

- Dette er vår måte å vise at vi tar barn og lesing på alvor. Og det er hyggelig å kunne bidra med en hyggelig ramme rundt kombinasjonen mellom høytlesing, fortelling og underholdning.

Trenger du hjelp?