Gepardungenes første utelek

Plutselig befant de seg i verdens største SFO, de fire gepardungene i Dyreparken.

En luke i veggen ble løftet opp, og så åpnet det seg bokstavelig talt en helt ny verden for de tre måneder gamle gepardungene, som i dag fikk lov til å gå ut i uteområdet for aller første gang. Tre av dem lot seg ikke be to ganger…

Den siste, en av jentene, syntes nok det store åpne hullet til verden utenfor var litt skummelt. Hun er litt mer forsiktig enn de tøffe brødrene sine, og ble stående midt i åpningen, lenge, viftet litt med halen og var helt taus, før hun til slutt tok sats og våget seg ut sammen med de andre.

Ute var det gress og trær og stein og vann – en selvfølge for alle oss andre, men alt nytt og ukjent for de fire små i pels. Alt ble utforsket med barnslig entusiasme og ble raskt tatt i bruk som naturens lekeapparater. Gepardungene hoppet og spratt, løp om kapp og våget seg etterhvert lenger og lenger bort fra mor. De oppdaget hele tiden nye ting, til og med at maten kan komme med vinger på. En skjære kom nemlig flyvende forbi – som de instinktivt begynte å jakte på.  

- Dette gikk mye bedre enn jeg hadde sett for meg, sier dyrepasser Olav Åsland. Han hadde fryktet at det ville ha drøyd lenge før ungene  våget seg ut. Men utslippet gikk over all forventning.

Dyreparken, som aldri har hatt gepardunger tidligere, har samlet erfaring fra andre nordiske dyreparker. Anbefalingen har vært samstemt: Man bør drøye minst to måneder før man slipper ut gepardunger. De kjenner ikke sin egen begrensning, og kan fort havne i trøbbel hvis de klatrer opp i trær som de ikke kommer ned igjen fra, eller hvis de hopper ut på en vannlinje og ikke klarer å komme til land igjen.

-Derfor har vi ventet ekstra lenge for å være helt sikker på at dette skulle gå bra. Vi har også sikret trær og potensielle farer både på land og i vann, forteller Olav Åsland.

For dyrepasser Olav Åsland var dette en dag han har sett fram til lenge. Helt siden fødselen 28. mai har han passet på gepardungene innendørs, matet dem og observert dem i lek. Nå veier de rundt fem kilo hver, de er blitt mer trygge og tillitsfulle og har for lengst begynt å spise kjøtt. Gepardungene har vært en av Dyreparkens aller største attraksjoner denne sommeren. Publikum har kunnet se dem gjennom et vindu, men nå blir det noe helt annet når de kommer ut i det store uteområdet.

-Ja, vi går en moro tid i møte nå. Vi satser på at ungene skal få utetid sammen med mor Kimani hver dag fremover, sier Olav Åsland.

 

Les mer om gepard

Trenger du hjelp?